BiH ‘nad glavom vise’ sporovi teški oko 2 milijarde KM

Tuže i Slovenci

08.05.2024. 13:20
  • Podijeli:
drzavne-institucije-armin-durgut-pixsell.jpg

Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu još nije odlučio šta će biti s tužbom koju je još prije nekoliko godina protiv Bosne i Hercegovine pokrenula kompanija „Elektrogospodarstva Slovenije", saznaje Raport.

Prema navodima iz izvještaja o radu Pravobranilaštva BiH upućenog nedavno u proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH, ova tužba je još u fazi rasprave o osnovanosti spora.

Slovenska kompanija ovim tužbenim zahtjevom traži od BiH čak oko milijardu i 360 miliona KM.

U ovom slučaju riječ je o potraživanju slovenske firme od Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Ugljevik za neisporučenu električnu energiju, sa zateznim kamatama na vrijednost neisporučene energije od 1995. godine, te zbog sredstava uloženih u izgradnju RiTE Ugljevik za vrijeme bivše Jugoslavije.

Značajan postupak

„Postupak koji se vodi pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID) protiv Bosne i Hercegovine po tužbi ,.Elektrogospodarstva Slovenije" pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova, visina spora 1.359.645.000,00 KM, nalazi se u fazi rasprave o osnovanosti spora.

Radi se o vrlo značajnom arbitražnom postupku, kako sa stanovišta izuzetno visoke vrijednosti spora, tako i sa stanovišta pravne prakse koju će arbitražni tribunal zauzeti u pogledu pitanja koja su istaknuta u dosadašnjem toku postupka", navodi se u izvještaju Pravobranilaštva BiH.

S obzirom na to da entiteti ne mogu učestvovati u međunarodnim arbitražnim sporovima u ovom slučaju tužena je BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je sklopilo sporazume s Vladom RS da će u ovakvim slučajevima Pravobranilaštvo BiH braniti tužene kompanije iz manjeg bh. entiteta.

No, eventualna naplata odštetnih zahtjeva tužiteljima, kao što je slučaj s izgubljenim sporom od također slovenskog „Vijadukta“, vršit će entitet Republika Srpska.

O ovom slučaju, o kojem je izvijestio portal Capital, RS će morati isplatiti 90 miliona maraka odštete zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Sprema se odgovor na tužbu

Pravobranilaštvo BiH u svom izvještaju navodi i da je trenutno u fazi odgovora na tužbu tužilaca Pramod, Sangeeta, Vartika, Shristi i Divyesh Mittala protiv tužene BiH, a u vezi sa ulaganjem tužitelja u preduzeće Global Ispat Koksnu Industriju doo Lukavac.

Visina i ovog spora je ogromna i iznosi 400 miliona američkih dolara.

„Međunarodni investicioni arbitražni postupak koji se vodi pred ad hoc arbitražom u pravnoj stvari tužilaca Pramod, Sangeeta, Vartika, Shristi i Divyesh Mittal, protiv tužene Bosne i Hercegovine, shodno odredbama Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Indije o unapređenju i zaštiti investicija u skladu sa arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovinsko pravo iz 1976. godine, a u vezi sa ulaganjem tužitelja u preduzeće Global Ispat Koksnu Industriju doo Lukavac, visina spora 400.000.000,00 američkih dolara je veoma složen postupak, koji se nalazi u fazi odgovora na tužbu", stoji u izvještaju Pravobranilaštva BiH o kojem će se uskoro raspravljati u PSBiH.

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine ističe da ostvaruje blisku saradnju sa specijalizovanim advokatskim kancelarijama koje zastupaju Bosnu i Hercegovinu i aktivan je koordinator svih aktivnosti, te da se postupci ove vrste ne mogu voditi bez specijalizovanih advokatskih kancelarija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()