Američki borbeni avioni nadlijetat će danas BiH

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović smatra da se radi o čistoj provokaciji

08.01.2024. 09:10
  • Podijeli:
borbeni avion pixabay-63dab9fd823aa.webp Foto: Pixabay

Američki borbeni avioni će danas izvesti vježbu iznad teritorije Bosne i Hercegovine, na dan kada je u Banjaluci najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana Republike Srpske kojega je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim.

Tu je informaciju lokalnim medijima potvrdio zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović.

Prema medijskim navodima, u zračni prostor BiH u ponedjeljak bi trebali ući avioni F-16 a Goganović to kvalificira kao provokaciju za što suodgovornim smatra ministra odbrane Zukana Heleza (SDP BiH).

Tvrdi kako je upravo Helez taj koji je “preko noći” dopustio da se obuka kontrole napada koju su zajednički planirale Oružane snage BiH i američka ratna avijacija organizira 8. januara, iako je ona trebala uslijediti tek krajem mjeseca.

Za Goganovića je to kako je kazao “klasična provokacija srpskog naroda”.

“Jasno je da se poruka šalje uoči 9. januara i proslave dana RS”, izjavio je Goganović, zaprijetivši istragom i procesuiranjem svih koji su u tome sudjelovali.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()