Ambasador Arnaut: Njemački Bundestag danas daje zeleno svjetlo BiH, ali i traži sankcije u koordinaciji sa SAD!

Rezolucija o BiH sadrži veoma značajne odredbe za našu zemlju

20.03.2024. 15:34
  • Podijeli:
damir-arnaut-armin-durgut-pixsell.jpg

Njemački kancelar Olaf Scholz obratit će se danas njemačkom Bundestagu o temi otvaranja pregovora između BiH i EU, objavio je Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj koji je najavio da će prisustvovati dijelu sjednice Bundestaga na kojoj će se raspravljati o Rezoluciji za BiH.

Ambasador Arnaut je naveo otvaranje pregovora BiH s EU ima široku podršku u Bundestagu, kao i da Rezolucija o BiH sadrži veoma značajne odredbe za našu zemlju.

"Posebno sam zadovoljan da je u Rezoluciju inkorporiran stav da se Njemačka treba nastaviti odlučno suprotstavljati svakom etno-nacionalizmu i naporima koji ugrožavaju funkcionalnost i integritet države Bosne i Hercegovine, a pogotovo ponosan što Bundestag poziva na dalje sankcije bliskoj koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom protiv svih osoba, institucija i firmi koje dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak ili međunarodni subjektivitet BiH", naveo je Arnaut.

U Rezoluciji se, nastavlja Arnaut, poziva i na nastavak učešća Njemačke u misiji Althea, a posebno je važno što Bundestag ovom Rezolucijom podržava civilno društvo i sve one koji odbacuju nacionalizam i korupciju, te što se stavlja fokus na Ustav BiH zasnovan na demokratskim principima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"Rezolucijom Bundestag osuđuje na najjači način 'separatističke napore iz RS entiteta' i 'zagovaranje izbornih prava koja jačaju etničke kriterije', i što smatra da je to dvoje opasnost za BiH. Danas će Njemačka dati zeleno svjetlo za BiH. Pravi posao za BiH nakon toga tek predstoji i treba biti urađen u skladu sa i u duhu ove rezolucije, nikako drugačije", naveo je Arnaut.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()