Ako Agencija za privatizaciju HNK ne stavi potpis: Sudska presuda zamijenit će ugovor kojim "Bingo" postaje vlasnik "Zenita"

Okončana trakavica

30.01.2024. 14:10
  • Podijeli:
neum-panorama-una.jpg

Višegodišnja trakavica u vezi s kupoprodajom hotela „Zenit“ u Neumu konačno je dobila pravosudni epilog.

Tako je pravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Mostaru Agenciji za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao prvotuženom, naloženo da zaključi ugovor o prodaji 79,73 posto državnog kapitala u privrednom društvu HTD ZENIT-BRO d.o.o. Neum, prema uvjetima iz ponude tužitelja, kompanije „Bingo“ eksport-import Tuzla, i to u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti ove presude.

- U slučaju da Agencija za privatizaciju HNK ne postupi u ostavljenom roku, ova presuda će zamijeniti ugovor o prodaji 79,73 posto državnog kapitala u privrednom društvu HTD ZENIT-BRO d.o.o. Neum - navedeno je, između ostalog, u presudi koja je u posjedu „Avaza“.

Tužitelj je dužan, navedeno je, na račun budžeta HNK uplatiti iznos od 2,5 miliona KM. Naime, toliko je iznosila ponuđena kupoprodajna cijena, kada je „Bingo“, još u septembru 2015. godine, ocijenjen kao najbolji ponuđač za prodaju 79,73 posto državnog kapitala u privrednom društvu HTD ZENIT-BRO d.o.o. Neum.

Uprkos tome, u Agenciji za privatizaciju HNK su godinama odbijali zaključiti ugovor s tuzlanskom kompanijom, odnosno svoj potpis nije htio staviti Dragan Bevanda, zamjenik direktora. U međuvremenu su se drugi učesnici tendera žalili, pokretani su upravni sporovi, kao i revizija pred Vrhovnim sudom FBiH čiji je krajnji ishod bio u korist kompanije „Bingo“, a koja se obavezala da će u „Zenit“ investirati 30 miliona KM u prve tri godine poslovanja, kao i da će zaposliti nova 72 radnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()