Aerodromi u BiH traže pokretanje novih ruta, vlasti osigurale subvencije

Dok se čeka ljetna sezona

10.02.2024. 16:17
  • Podijeli:
aerodrom sarajevo ex yu aviation-64886a56d2044.webp Foto: Ex-Yu Aviation

Aerodrom Tuzla traži pokretanje novih ruta ili održavanje postojećih koje održava Lumiwings, a koje su trenutno također subvencionirane.

Lokalne vlasti navele su ukupno devetnaest odredišta koja su predmet financiranja. Oni uključuju Hahn, Berlin, Saarbrucken, Hamburg, Baden Baden, Nürnberg, Köln i Friedrichshafen u Njemačkoj, zatim Gothenburg, Stockholm, Halmstad i Malmo u Švedskoj, zatim Esbjerg i Billund u Danskoj, Beč i Salzburg u Austriji, Maastricht i Eindhoven u Nizozemskoj, kao i Istanbul u Turskoj.

Svima njima mora upravljati avion s kapacitetom za najmanje 110 putnika. Zainteresirani zračni prijevoznik mora uključiti ukupne troškove upravljanja rutom u svojoj prijavi, a lokalne vlasti u Tuzli spremne su pokriti razliku ako troškovi nisu pokriveni prihodima, javlja Ex-Yu Aviation.

Istovremeno, nadležni u Sarajevu raspisali su još jedan javni poziv aviokompanijama za početak letova prema gradu, a krajnji rok za dostavu ponuda je naredni ponedjeljak. Sredstva će biti dostupna prijevoznicima koji ili uvedu letove s odredišta koje nije bilo opsluženo u proteklih dvanaest mjeseci, započnu letove za jedno od 26 nepokrivenih odredišta za koje se smatra da su od strateške važnosti ili opsluženo odredište s popisa s manje od pet letova sedmično letovima, kao i onima koji žele započeti letove na rutama dužim od šest sati.

Vrijednost subvencija nije javno objavljena. Na sličnom konkrusu prošlog mjeseca prijavilo se pet avio prijevoznika – Ryanair, TUI Airways, Aegean Airlines, LOT Polish Airlines i Norwegian.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()