UNA prognoza: Kakvo nas vrijeme očekuje tokom Srpska opena

Meteorolog UNE Mersad Sijarić nam je otkrio kakve vremenske prilike možemo očekivati od prvog, kvalifikacionog dana pa sve do dugo čekanog finala

10.04.2023. 20:58
  • Podijeli:
Srpska open_UNA-64345bcb5f242.webp Foto: UNA

Vrijeme će poslužiti organizatore Srpska opena, spektakularnog turnira ATP 250 serije koji će biti održan u Banjaluci uz mnoštvo asova "bijelog sporta" poput najboljeg ikada Novaka Đokovića, zatim Stena Vavrinke, Gaela Monfilsa, Andreja Rubljova, Rišara Gaskea i mnogih drugih.

Ovo je prognoza meteorologa UNE Mersada Sijarića, koji nam je otkrio kakve vremenske prilike možemo očekivati od prvog, kvalifikacionog dana 16. aprila, pa sve do dugo čekanog finala 23. aprila.

Nestabilno će biti na početku smotre, kada će biti i prilično hladno. No, kakao vrijeme bude odmicalo, imaćemo sve više sunca.

To je sjajna vijest za organizatore koji su godinama muku mučili sa kišom. Bilo da je turnir održavan u tradicionalnom septembarskom terminu, bilo da je, kao prošle sezone, pomjeren za avgust, padavine su zadavale česte i jake glavobolje.

Mečevi su prekidani, pomjerani, bilo je teško iskombinovati raspored do te mjere da na prvom izdanju završni boj nije ni odigran. Šampionima su proglašeni i Tomas Berend i Verner Ešauer.

Srećom, ovog puta nećemo gledati takav scenario. Zašto? Otkrio nam je kolega Sijarić:

"Prva dva dana turnira očekujemo da će biti najhladniji, dijelom i zbog očekivanog prolaza hladne fronte prije početka takmičenja koja će donijeti i padavine. Minimalna temperatura tada će biti 6 °C, što će ujedno biti najniža vrijednost tokom cijele smotre. Ne samo najhladniji, prvih nekoliko dana biće i najnestabilniji", najavio je Sijarić.

Kako je dodao, padavine se očekuju već 16. aprila:

"Prestanak očekujemo narednog dana, poslijepodne ili naveče. Nakon toga izgledno je da će preovladavati promjenljivo vrijeme, uglavnom umjereno do pretežno oblačno, uz blagi porast temperature, ali i šansu za kratkotrajni pljusak ili slabu kišu".

Sijarić je naglasio da će se najviša dnevna temperatura u uvodnim danima kretati između 11 i 15 °C, te da će do kraja turnira vrijednosti biti ili na istom nivou ili u blagom porastu. Najbolje je ostavio za kraj:

"Od 20. aprila do kraja takmičenja najviša dnevna temperatura biće između 14 i 18 stepeni Celzijusa. Do finalnog dana, postoji velika šansa da temperatura dosegne 20 °C. U tom periodu bilježiće se i porast vazdušnog pritiska, čime će šansa za padavine postajati sve manja, a sunčanih intervala biće sve više. Najveći broj dana nakon toga proći će ili u sunčanom ili tek umjereno oblačnom vremenu. Isto vrijedi i za finalni dan turnira.  Ipak, treba reći da trenutno postoji manja šansa da ili 23. aprila naveče ili u noći na 24. april dođe do promjene vremena i novih padavina. To će se bolje znati tek sredinom ili krajem sedmice", zaključio je Sijarić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()