Strani novinari jasni: Alkaraz će srušiti Đokovića

Mnogi su zaboravili da Nole posjeduje i dobro poznati srpski inat. A on ga je često vodio do podviga koji su prkosili logici

08.06.2023. 22:14
  • Podijeli:
Novak Đoković Karlos Alkaraz_Profimedia-6482204fe825f.webp Foto: Profimedia

Većina stranih novinara vjeruje da će Karlos Alkaraz izaći kao pobjednik iz velikog boja protiv Novaka Đokovića.

Riječ je o polufinalu Rolan Garosa koji je zakazan za sutra, od 14.45 časova najranije. Biće to, bez sumnje, teniski spektakl...

Nesumnjivo je da je Karlitos zvijezda u usponu. Uostalom, drži ATP tron, igra fenomenalan tenis i blista na omiljenoj podlozi, šljaci.

No, nesumnjivo je i da je Španac miljenik zapadnjačkih medija koji u nedostatku penzionisanog Rodžera Federera i "ranjenog" Rafaela Nadala moraju da "guraju" nekog svog.

U tom medijskom, slobodno se može reći, ludilu, potpuno je u drugi plan stavljena činjenica da je Srbin vlasnik rekordne 22 grend slem krune.

Da je bolji u međusobnom duelu sa Fedalom.

Da je ubjedljivo najbolji po broju sedmica provedenih na ATP pijedestalu.

Da je jedini osvojio sve masterse. I to ne jednom, već barem dva puta.

Da ima najviše "velikih titula".

Da je zaradio najviše novca na "neprijateljskom" turu...

Ako se osvrnemo u prošlost, vidjećemo da ovo nije ništa novo i da je Đoković često bio suočen sa, blago rečeno, ružnim tretmanom.

Samo, mnogi su zaboravili da uz sve nabrojano Nole posjeduje i dobro poznati srpski inat.

A on ga je često vodio do podviga koji su prkosili logici.

Zato neće biti iznenađenje ako sutra demantuje i stručnjake i kladionice, koje su ga proglasile autsajderom.

Do tada, pročitajte kako strani novinari gledaju na boj kojem su mnogi dali epitet epskog.

U anketi Sport kluba od osmoro novinara šestoro je dalo Alkarazu, jedan je prognozirao pobjedu Đokovića, a jedan se zadržao na 50-50 predviđanju.

Španac Naćo Enkabo tvrdi da je pred nama meč koji je teniski svijet čekao cijele sezone.

"Ključ je u tome hoće li Alkaraz biti u stanju da izdrži pritisak, da zaboravi ko je pred njim i da igra svoje tenis. Ukoliko uspije u tome, Đoković bi mnogo morao da podigne nivo u odnosu na ovo što je dosad prikazao ove sezone, kako bi mogao da parira Karlosu. Mislim da će Karlosov nalet pobijediti Novakovo iskustvo jer je već pokazao da se ne boji nikoga. Moja prognoza, 3:1 za Alkaraza".

Slično razmišlja i Sebastijan Varela iz Čilea.

"Jedan od najvažnijih mečeva u tenisu posljednjih godina. S jedne strane, Đoković bi mogao da se plasira u finale i dođe na korak do toga da postane najuspješniji teniser u istoriji, da ima jedan više slem od Nadala. Takođe, napravio bi značajan korak ka grend slemu, biće apsolutni favorit na Vimbldonu, a u Njujork će se vratiti izuzetno gladan uspjeha. S druge strane, ako Alkaraz pobedi, to bi moglo da označi definitivnu smjenu generacija, kraj Velike trojke i početak ere Alkaraza. Ako Karlos osvoji Rolan Garos, ne mogu da zamislim da će neko vrijeme ispustiti broj jedan. Moja prognoza, meč za pamćenje i Alkarazova pobjeda u pet setova".

Čeh Marek Bartošik je poručio da je riječ o teškom meču za prognozu.

"Ali, rekao bih da će Alkaraz slaviti u četiri seta. Čini se da je u boljoj formi od Đokovića i da jače udara. Ne mogu da zamislim da ga iko pobedi u Parizu ove godine".

Francuskinja Elizabet Pino očekuje da će meč biti jednako uzbudljiv kao četvrtfinale prošle godine između Nadala i Đokovića.

"Novak ima iskustvo na svojoj strani, znamo koliko je dobar u kasnim fazama slemova, a mislim i da je njegova igra nezgodna za Karlosa jer rano hvata loptu. Ipak, favorit mi je Alkaraz jer djeluje kao da je na misiji na ovom Rolan Garosu i da ga niko i ništa ne može zaustaviti. Moja prognoza, pobjeda Alkaraza, bilo je remek-djelo ono što je odigrao protiv Stefanosa Cicipasa".

Kris Odo iz Sjedinjenih Država tvrdi da je teniski svijet ovu bitku čekao posljednjih šest mjeseci.

"Savršeno je što dolazi na Rolan Garosu. Nole je na dva koraka do toga da postane prvi teniser sa 23 slema, dok se Karlitos sve komfornije osjeća u koži sljedećeg elitnog igrača. Ovo je kao Božić za teniske navijače. Da li je već došlo Karlitosovo vrijeme ili će morati da sačeka? Ekstremno je teško predvidjeti, ali mislim da je, na čudan način, Đoković potcijenjen. Imam osjećaj da će Novak uspjeti da zavara trag Karlosu, barem na jedan dan, i da će pobijediti".

Bendu Džang iz Kine smatra da, što duže meč traje, veće su šanse za Novaka, jer tada iskustvo igra veću ulogu.

"Moj instinkt mi govori da će Alkaraz pobijediti u četiri seta, a da će Đoković veću šansu imati na Vimbldonu".

Britanac Tumani Karajol tvrdi da je nevjerovatno da su Đoković i Alkaraz u prethodnoj godini bili mnogo bolji od svih drugih, a da se uopšte nisu sastali.

"Čak su rijetko i bili u istom žrebu. Alkaraz igra na nevjerovatnom nivou u Parizu i očigledno je da uživa u velikim mečevima. Čekao je ovakvu priliku. Ipak, bilo bi potpuno tipično za Đokovića da, uprkos mučenju tokom sezone na šljaci, podigne nivo igre i neutrališe Karlosa. Novak će predstavljati izazov za Špančevu selekciju udaraca i za konstantnost, tesiraće ih do krajnjih granica i vidjećemo ko će izdržati. Moja prognoza, Alkaraz dobija u pet setova".

Janik Šnajder iz Njemačke potpuno razumije "hajp" u vezi s mečom, ali i Alkarazom takođe.

"Ono što ipak ne razumijem jeste kako ljudi i kladionice toliko veće šanse daju Alkarazu. Na kraju krajeva, govorimo o Đokoviću, osvajaču 22 grend slem titule koji je fizički i dalje na najvišem nivou. Za Karlosa će biti nešto drugačije da ima Novaka s druge strane mreže na slemu. Po mom mišljenju, šanse su 50-50".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()