Dobar, bolji, Lajović: Neuništivi Duci pokorio Banjaluku

Dušan je u gradu na Vrbasu zablistao punim sjajem, izvojevao pet velikih pobjeda, podigao drugi pehar u karijeri, te sa 70. "skočio" na 40. mjesto ATP liste

23.04.2023. 16:41
  • Podijeli:
Dušan Lajović_Pixsell-644533ed2d3e5.webp Foto: Pixsell / Dejan Rakita

Sjajni, neuništivi, fenomenalni Dušan Lajović pobjednik je Srpska opena, spektakularnog turnira iz ATP 250 serije koji je održan u Banjaluci.

Duci je u gradu na Vrbasu zablistao punim sjajem, izvojevao pet velikih pobjeda, podigao drugi pehar u karijeri, te sa 70. "skočio" na 40. mjesto.

Završni podvig napravio je protiv ove sezone odličnog Andreja Rubljova, kojeg je na oduševljenje više od pet i po hiljada navijača porazio sa 6:3, 4:6, 6:4.

Srbin je na putu do krune na pleća bacio i Novaka Đokovića, igrao spektakularan tenis, nije se predavao ni kada je bio na ivici ambisa, nagovijestivši tako velike domete u nastavku sezone.

Start bitke bio je noćna mora iz Ducijeve perspektive. Prva tri poena na svoj servis olako je prepustio rivalu, koji je tako odmah "pokazao zube". Bila je to, pak, samo prolazna slabost. Jer, miljenik publike nanizao je pet poena i poveo.

Prvi gem ujedno je i pokazao da se autsajder neće predati, bez obzira na činjenicu što je u odnosu na protivnika mnogo više vremena proveo na terenu.

"Napumpao" je Dušan tada samopouzdanje i odlučno krenuo po brejk. Osjetio je da "može", da ga navijači "guraju" i u četvrtom gemu dočekao šansu.

Prijetio je, propuštao brejk loptu za brejk loptom, a nakon što se izborio za šestu priliku, tribine su "eksplodirale". Ta simbioza sa publikom dala mu je krila da "brejkne" Andreja i napravi presudan korak ka vođstvu.

U gemovima koji su uslijedili Srbin se fokusirao samo na svoj servis, dok nije "zapinjao" na početni udarac Rusa.

Bila je to mudra taktika. Sve je na kraju stalo u devetu igru, koju je Rubljov otvorio vođstvom 15:0. Međutim, Lajović nije poklekao. U velikom stilu je osvojio naredna četiri poena i poslije 39 minuta igre stigao do prednosti.

Gubitak prvog seta natjerao je prošlogodišnjeg pobjednika da značajno podigne nivo igre. U prva tri gema treće dionice on se za sve pitao, napravio je brejk, držao svoj servis, te lako poveo 3:0.

Dušan je tada "opasno živio". Činilo se kao da gubi snagu, kao rezultat jučerašnjeg napornog maratona sa Miomirom Kecmanovićem.

I opet je huk sa tribina podigao srpskog asa. Iz podređene situacije za tili čas je prešao u "napadački mod". Sjajnom igrom ekspresno je stigao na 3:3, te rivalu i prijatelju poslao poruku da ne odustaje od trofeja.

Uslijedio je gem u kojem se Rubljov teškom mukom spasio gubitka servisa. Lajović je zatim prilično lako stigao na 4:4, a onda opet prijetio. Bez uspjeha, 5:4. I umjesto da Srbin napravi brejk, to je uradio Rus. Uz dozu sreće na 30:30 je stekao set loptu koju je i iskoristio nakon duge razmjene i neiznuđene greške protivnika.

Očekivali su mnogi da će Duci psihički da posustane nakon ovakvog nesrećnog epiloga druge dionice. No, nije. Poslije izjednačenog početka i egala 1:1, Lajović je ubacio u brzinu više, odigrao maestralan gem i stigao do brejka, 2:1. Potom je uz manje poteškoće potvrdio brejk, stekao zavidan kapital, ali i natjerao protivnika da iskaže bijes i nervozu.

Momentum je u tim trenucima bio na Dušanovoj strani. Nanjušio je "krv" i kao predator krenuo po lovinu. Duge razmjene, žestoki forhendi, odmjereni bekhendi, strpljiva igra i rezultat je došao. Nošen podrškom krcatog Centralnog terena, srpski as je napravio novi brejk, potom ga i potvrdio, poveo 5:1, udarivši temelj podviga.

Činilo se tada da će finiš meča proći bez drame. Samo, Rubljov se nije slagao. Prvo je smanjio na 2:5, u uzbudljivom gemu napravio brejk, a onda ga i potvrdio za 4:5. Pritisak na Lajovića u desetom gemu je dostigao maksimum. Ali, izborio se sa njim. U igri nerava je izašao kao pobjednik, iskoristio treću meč loptu, za veliki, najveći uspjeh u karijeri.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()