Alkarasov trener iskren: Divimo se Đokoviću i učimo od njega

Ferero ne očekuje da sljedeća generacija šampiona bude tako ekskluzivni klub kao ova koja skoro dvije decenije dominira tenisom.

17.02.2024. 11:38
  • Podijeli:
Novak Đoković i Karlos Alkaraz-658d29730dddb.webp Foto: Printskreen / YouTube / Turki Alalskikh

Huan Karlos Ferero se vratio na posao. Nekadašnji broj 1 i šampion Rolan Garosa, a sada trener Karlosa Alkarasa, nije bio u Australiji zbog manje operacije. Oporavio se i sada je uz svog pulena u Buenos Ajresu. U intervjuu lokalnim novinama nije krio šta osjeća prema najboljem teniseru svih vremena.

Divljenje i poštovanje. Kada provedete na istim turnirima mnogo vremena sa Novakom Đokovićem i vidite ga kako pobjeđuje, shvatite da je razlog zbog koga je još u mogućnosti da se takmiči i trijumfuje u načinu na koji brine o sebi, kako trenira, u motivaciji koju još uvijek pokazuje. Zato za njega osjećam maksimalno divljenje. Volim da uzimam stvari od drugih tensiera i na osnovu njih učim Karlosa. Novak je uvijek jedan od njih. O Nadalu nikada nisam morao mnogo da mu pokazujem, jer mu se divio oduvijek. Od njega crpe motiv za intenzitet treninga i mentalnu snagu.

Ferero ne očekuje da sljedeća generacija šampiona bude tako ekskluzivni klub kao ova koja skoro dvije decenije dominira tenisom.

– Uvjeren sam da je generacija koja dolazi veoma kvalitetna, ali će biti više tenisera koji će pobjeđivati na najvećim takmičenjima. Velika trojka je bila zatvorila taj krug posljednjih dvadesetak godina. Biće lijepo što će u budućnosti biti četiri, pet pa i šest kandidata za gren slem pehare. Doduše za mene je to lošije jer bih želio da Alkaras stalno pobjeđuje, ali će za navijače biti spektakularno.

Iako uspješniji i kada su u pitanju velike titule i mjesto na rang listi, Alkarasu ne ide dobro protiv Janika Sinera. Italijan je dobio četiri od sedam susreta, posljednja dva. Nekako se poklopilo da je Italijan eksplodirao od ljetos, baš kada je Španac upao u krizu.

– Još kada smo vidjeli Sinera kako trenira prije dvije godine, znali smo da će ovaj trenutak doći. Već duže vidim da kuca na vrata uspjeha na gren slemu i u Melburnu je to ostvario. Postojao je fizički problem jer je visok i tanak ali čim se formirao i sazreo, uspio je. Siner je teniser na koga će svi morati da obraćaju pažnju.

Ferero poredi ovaj trenutak sa početkom ere velike trojke.

– Sinerovi uspjesi su kao kada je Đokoković iskočio u prvi plan za vrijeme rivalstva Nadala i Federera. Kada je Novak osvojio završni Masters jesenas, rekao sam Karlosu, moraćemo da treniramo kao životinje kako bismo došli do Novakovog nivoa. Janik će to isto raditi i zato moramo i mi. To će morati i ostali, Zverev, Cicipas, Rune…

Alkarasa je otkrio kada je još bio dječak.

– Prvi put sam ga vidio kada je imao 12 godina. U mojoj akademiji se igraju turniri do 12 i 14 godina i vidio sam ga kako trenira. Poslije sam ga vidio na njegovom prvom fjučersu, već sa 14 godina je osvojio prvi ATP poen. Izgubio je u četvrtfinalu ali su mi ljudi pričali da ima jedan sjajan momčić, zašto ne razmisliš o njemu. Tada sam radio sa Aleksandrom Zverevim, ali ovo je bio kompletniji zadatak jer sam morao da putujem na juniorske turnire, fjučerse, čelindžere. Bukvalno smo počeli od nule. Sa Zverevim sam putovao privatnim avionom i odjednom sam morao da putujem u kolima, prenosi Sport Klub.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()