Rusi neće bojkotovati Olimpijske igre u Parizu

“Ići ili ne? Uvjeti se moraju pažljivo analizirati”, izjavio je Putin u decembru, kada su samo osam Rusa i tri Bjelorusa ispunili kriterije MOO-a

13.03.2024. 17:04
  • Podijeli:
olimpijske igre MOK x@iocmedia-657383370c12f.webp Foto: X@iocmedia

Unatoč ograničenjima koja su nametnuta ruskim sportašima zbog rata u Ukrajini, Rusija ne smije "bojkotovati" Olimpijske igre 2024. u Parizu, izjavio je u srijedu ruski ministar sporta Oleg Matytsin.

“Ne smijemo se okrenuti, zatvoriti, bojkotovati ovaj pokret”, izjavio je ministar, misleći na Olimpijske igre koje se od 26. jula do 11. avgusta održavaju u Parizu, prenosi agencija Tass State.

Ova izjava je raspršila višemjesečna nagađanja o ruskom odgovoru na drastične uvjete koje je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) početkom prosinca postavio za sudjelovanje Rusa i Bjelorusa na ljetnim Igrama.

Ne samo da MOO zahtijeva od sportaša iz obiju zemalja da se natječu pod neutralnom zastavom, već je dodao i niz kriterija bez presedana.

Tako će se ruski i bjeloruski sportaši moći natjecati samo kao pojedinci i pritom ne smiju aktivno podržati rusku ofenzivu u Ukrajini.

Osim toga, morat će proći kvalifikacije.

Rusija je takav tretman rezerviran za ruske i bjeloruske sportaše smatrala “ponižavajućim” i “diskriminirajućim”, a njezin predsjednik Vladimir Putin već je nekoliko mjeseci suzdržan što se tiče njihovog sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu.

“Ići ili ne? Uvjeti se moraju pažljivo analizirati”, izjavio je Putin u decembru, kada su samo osam Rusa i tri Bjelorusa ispunili kriterije MOO-a.

No, dok su glasine o ruskom bojkotu cijelu zimu uzburkavale sportski pokret, Oleg Matytsin je smatrao da je potrebno, “što je više moguće, sačuvati mogućnost dijaloga i sudjelovanja u natjecanjima”.

Ministar sporta je, međutim, rekao da čeka sljedeći sastanak Izvršnog odbora MOK-a, od 19. do 21. marta.

“Vidjet ćemo kakva će biti konačna odluka Međunarodnog olimpijskog odbora, ali zasad je stav da neće biti novih preporuka i propisa”, rekao je.

MOO je svoju odluku iz prosinca predstavio kao konačnu, ali ipak mora odlučiti o jednoj točki – nazočnosti Rusa i Bjelorusa na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara. Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio jer ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje u mimohodu na otvaranju Paraolimpijskih igara 28. avgusta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()