Vlasnici Formule 1 kupili i Moto GP

Kupovina najvećeg spektakla na dva točka potvrđena je u ponedeljak, pošto se o tome špekulisalo mjesecima

04.04.2024. 19:00
  • Podijeli:
Tan2023-10-2911193133_2 horhe martin moto gp AP Photo Kittinun Rodsupan-653e3385c77c2.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Kittinun Rodsupan

Moto GP prvenstvo ima novog vlasnika – kompaniju Liberty Media, koja već godinama vodi i Formulu 1.

Kupovina najvećeg spektakla na dva točka potvrđena je u ponedeljak, pošto se o tome špekulisalo mjesecima.

Procjenjuje se da je dogovor između Liberty Medie i Dorne, vlasnika komercijalnih prava za FIA Svjetsko prvenstvo u motociklizmu, vrijedan više od četiri milijarde dolara.

Prema dogovoru dvije strane, Dorna će ostati nezavisno tijelo unutar Libertyja i nastavitće da kontroliše prvenstvo, a to ujedno znači da će Carmelo Espeleta ostati na njegovom čelu. U saopćenju se navodi i da će sjedište Moto GP-a ostati u Madridu. Liberty će kontrolisati oko 86 posto Dorne, dok će menadžment španske kompanije zadržati udio od 14 posto.

“Ovo je savršen naredni korak u evoluciji Moto GP prvenstva i uzbuđeni smo šta on donosi Dorni, Moto GP prvenstvu i ljubiteljima motociklizma”, rekao je Espeleta, te dodao:

“Ponosni smo na globalni sport koji smo izgradili, a ova transakcija odaje poštovanje vrijednosti sporta danas i njegovom potencijalu za rast. Liberty ima nevjerovatan uticaj na razvoj sporta i ne bismo mogli da zamislimo boljeg partnera”.

Pored Moto GP prvenstva, Dorna kontroliše i niže kategorije: Moto2, Moto3, MotoE, između ostalih – kao i Svjetsko superbike prvenstvo. Očekuje se da će akvizicija Moto GP prvenstva biti gotova do kraja godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()