Trka odluke: Đavo nije uspio, Peko pije šampanjac

U Dukatijevom boksu nervoza se mogla rezati nožem. Mnogi su cupkali nogama, neki grickali nokte, pojedini gladili brkove, a neki su se i molili

06.11.2022. 14:50
  • Podijeli:
Frančesko Banjaja_IPA Pixsell (1)-1667743730990.webp Foto: IPA / Pixsell

Vozač Dukatija Frančesko Banjaja novi je prvak najprestižnije serije dvotočkaša, Moto GP-a.

Popularni Peko do prve krune u karijeri je stigao zahvaljujući osmom mjestu u trci odluke u Valensiji. To mu je bilo dovoljno da na tronu naslijedi Fabija Kvartarara.

Sjajna sezona imala je jednako sjajnu završnicu. I prvak i izazivač su u posljednji boj ušli sa šansama za titulu. Doduše, Banjaja je bio veliki favorit sa obzirom na bodovnu zalihu, međutim, Đavo se nije predao do posljednje krivine.

Kvartararo je oprezno startovao, dozvolio Banjaji da ga prestigne i tom prilikom ostane bez krilca na bočnoj strani motora.

To je skupo koštalo Italijana pošto ga je Francuz uskoro prestigao i počeo potjeru za liderima. Kvartararu je "igrala" samo pobjeda, uz uslov da Banjaja bude 15. ili slabiji.

S obzirom na to da je Đavo stizao vodeće, a Peko padao u poretku, činilo se da nas u finišu očekuje holivudski zaplet. Drama je dostizala vrhunac. U Dukatijevom boksu nervoza se mogla rezati nožem. Mnogi su cupkali nogama, neki grickali nokte, pojedini gladili brkove, a neki su se i molili.

Pa ipak, Francuz nije uspio da kompletira misiju. U sredini trke je previše potrošio gume i na kraju je morao da se zadovolji "kotom četiri". Italijanska fešta mogla je da počne.

Đavo je među prvima na stazi čestitao velikom rivalu koji je ispisao istoriju. Frančesko je 17. prvak u kraljevskoj klasi, prvi italijanski šampion nakon legendarnog Valentina Rosija, te prvi Italijan koji je do krune stigao na italijanskom motoru. Na taj podvig se čekalo punih pola vijeka i Đakoma Agostinija

U sjenci šampionske bitke ostala je pobjeda danas odličnog Aleksa Rinsa, drugo mjesto Breda Bindera i treća pozicija Horhea Martina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()