Šok: Glavni čovjek Olimpijskih igara pod istragom zbog finansija

Skandal u Parizu!

06.02.2024. 18:08
  • Podijeli:
olimpijada-peking-anadolija.jpg

Predsjednik Organizacijskog odbora za Igre u Parizu 2024. (COJO) Tony Estanguet pod istragom je zbog visine njegove naknade. Istraga je “prošle sedmice” povjerena pariškoj pravosudnoj policiji (PNF), rekao je za AFP izvor blizak slučaju.

Kontaktiran, PNF je naznačio da ne želi “u ovoj fazi komunicirati o postojanju moguće preliminarne istrage u vezi s naknadom Tonyja Estangueta”.

“Okvir za naknadu predsjednika Organizacijskog odbora vrlo je strogo reguliran”, reagirao je COJO, izražavajući svoje “zaprepaštenje” najavom otvaranja “istrage”. COJO je također naveo da je odluku o naknadi Tonyja Estangueta “donio i potvrdio prvi Upravni odbor organizacijskog odbora 2. marta 2018.”.

Bivši prvak u kanuu i trostruki olimpijski pobjednik primao je godišnju naknadu od 270.000 eura bruto do 2020., prema brojkama koje je objavio COJO 2018. Ta se naknada tada vjerojatno mijenjala unutar granice od 20 posto, ovisno o određenim kriterijima, pojašnjava COJO.

No kako je COJO udruga zakonskog tipa iz 1901. godine, naknade njegovih direktora zakonom su ograničene na znatno niže razine. Zamjenik izvršnog direktora COJO-a Michael Aloisio rekao je da, suprotno medijskim izvješćima, zakonom nije nametnuto ograničenje naknade.

“Nisam zabrinut, znamo ovu brojku od početka i ništa nije skriveno”, rekao je za Reuters zamjenik gradonačelnika Pariza za sport Pierre Rabadan.

Prema nedavnom članku u “Le Canard chainé”, Estanguet je osnovao tvrtku koja fakturira “nekomercijalne usluge” COJO-u kojim on upravlja. U oktobru su vlasti izvršile raciju u sjedištu organizacijskog odbora Paris 2024 u sklopu istrage o navodnom favoriziranju koje je također ciljalo na tvrtke koje sudjeluju u organizaciji ovog velikog sportskog događaja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()