Sarajevo je prije 40 godina bilo centar svijeta

Zvanično otvorene 14. Zimske olimpijske igre

08.02.2024. 07:28
  • Podijeli:
olimpijske igre screenshot-65c47415399d4.webp Foto: Screenshot

Sarajevo je prije 40 godina bilo centar svijeta. Naime, na današnji dan su u glavnom gradu BiH otvorene 14. Zimske olimpijske igre.

Organizaciju 14. po redu Zimskih olimpijskih igara Sarajevo je dobilo 8. maja 1978. na sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Atini kada je grad podno Trebevića šokantno pobijedio u konkurenciji japanskog Sapporoa i švedskog Göteborga.

Cijela bivša Jugoslavija učestvovala je u organizaciji Olimpijade, a ubrzo su se ukazala i sportska borilišta poput Zetre, Skenderije, stadiona Koševo, te je sagrađeno Olimpijsko selo na Mojmilu.

Sarajevo je tada proživljavalo razvoj u svim sferama i stvorena je pozitivna društvena klima.

Ono po čemu će sarajevske Olimpijske igre ostati zapamćene je snijeg koji je pao noć pred svečano otvaranje igara.

Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu ukupno su koštale 141.647.000 dolara, a završene su sa suficitom od 12.000.000 dolara, te su bile prve Olimpijske igre završene sa suficitom. Sve prethodne su imale dugove i mnogi gradovi su imali poteškoće da pokriju troškove.

Legendarna maskota Vučko je i danas jedan od simbola Sarajeva, a njeno legendarno i svugdje prepoznatljivo "Sarajevooooo..." otpjevao je Zdravko Čolić.

Tačno 1.600 ljudi je nosilo olimpijsku baklju, a čast da zapali olimpijski plamen pripala je Sandri Dubravčić.

Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a prvi put se u historiji olimpijskih igara na njima pojavio i jedan afrički skijaš, Lamine Gueye iz Senegala.

Najuspješnije države bile su tadašnje Istočna Njemačka (devet zlatnih, devet srebrenih i šest bronzanih medalja) i SSSR (šest zlatnih, 10 srebrenih i devet bronzanih medalja).

U programu Olimpijskih igara tada su bili alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i ski-skokovi.

Vjerovatno najveći heroj kod svih Jugoslavone bio je Jure Franko, koji je osvojio srebro u veleslalomu i na taj način Jugoslaviji donio prvu medalju na zimskim olimpijskim igrama u historiji, te je u njegovu čast i nastala krilatica "Volimo Jureka više od bureka".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()