Razotkrivena kriminalna banda s Balkana, otkriveno kako su varali kladionice

Uzimali ogroman novac

20.09.2023. 14:37
  • Podijeli:
prevare interpol-650accf670fdf.webp Foto: Interpol

Interpol, Europol i španska policija razotkrili su kriminalnu organizaciju koja je na neobičan način prevarila kladionice i to nakon što je 2020. godine pokrenuta istraga zbog niza sumnjivih klađenja.

Naime, državljani Bugarske i Rumunije su u Španiji osnovali kriminalnu mrežu tako što su uz pomoć tehnologije uživo pratili razna sportska takmičenja i tako vidjeli rezultat i šta će se desiti prije nego što to registruju kladionice.

Preko interneta su potom lako mogli napraviti velike uplate te su došli do ozbiljnog novca, a vođa organizacije, inače nekadašnji bugarski stonoteniser, potplatio je čak pojedine nogometaše koji su igrali za rumunske klubove.

Europol navodi da su se pripadnici ove grupe najčešće kladili na utakmice u azijskim i južnoameričkim nogometnim ligama, ali i u Bundesligi, Ligi nacija, Svjetskom prvenstvu u Kataru te na ATP i ITF teniskim turnirima.

U policijskoj akciji uhapšene su 23 osobe, pretražene su četiri kuće, zaplijenjene dvije, kao i tri luksuzna vozila, dva satelita, uređaj za ometanje signala, 47 računa u banci, 80 mobilnih telefona...

Organizacija je bila povezana s drugim kriminalnim grupama širom Evrope, a istraživalo se posebno namještanje nogometnih utakmica u Rumuniji gdje je kriminalna mreža bila najaktivnija.

Vođa grupe je početkom septembra izručen Španiji, dio grupe je još u bijegu, a istraga nije zatvorena jer policija pokušava identifikovati korumpirane sportiste koji su umiješani u cijelu priču.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()