Medalja kao utjeha: Srbija je vicešampion Evrope

Za utjehu ostaje podatak da su Plave gracije osvojile odličje na pet uzastopnih šampionata Starog kontinenta

03.09.2023. 22:36
  • Podijeli:
Srbija Turska odbojka_Virginia Mayo AP Tanjug-64f4e4c00a5fa.webp Foto: Virginia Mayo / AP / Tanjug

Odbojkašice Srbije nisu uspjele da se vrate na kontinentalni tron.

Plave gracije su izgubile u spektakularnom finalu Evropskog prvenstva protiv Turske, koja je slavila nakon drame i trilera, 3:2 (25:27, 25:21, 22:25, 25:22, 15:13).

Aktuelne svjetske šampionke dva puta su vodile, međutim, poklekle su u petom setu.

Za utjehu ostaje podatak da su osvojile medalju na pet uzastopnih šampionata Starog kontinenta.

Prvi set protekao je u izjednačenoj borbi. Učenice Đovanija Gvidetija su, činilo se, bile bliže cilju kada su povele 19:16.

No, turski sastav je tada dodao gas, preokrenuo, stekao dvije set lopte, ali ih nije iskoristio. Gracije su bile najbolje kada je bilo najpotrebnije i sa 27:25 su dobile prvu dionicu.

Neuspjeh kao da je razljutio izabranice Danijelea Santarelija, stručnjaka koji je do prije svega nekoliko mjeseci sjedio na klupi Srbije.

U drugi set su ušle kud i kamo odlučnije, brzo su se odvojile, a protivnik taj ritam nije mogao da isprati.

Tako je nakon dva seta sjajne završne bitke na semaforu pisalo 1:1.

Treća dionica po mnogo čemu je ličila na drugu. Turska je bila bolja, diktirala tempo, imala sigurno vođstvo...

Samo, epilog je bio drugačiji. Proradio je tad i inat, karakter, srce šampiona. Srbija je pomalo nestvarnom serijom 9:1 preokrenula i na koncu povela.

Četvrta dionica bila je rovovska borba. Gledali smo rezultatsku klackalicu do 19:19 kada su Turkinje ispucale loptu u aut. Zatražile su čelendž, vjerujući da je lopta dotakla blok.

TV snimak je pokazao da kontakta nije bilo, međutim, presuđeno je da jeste. To je bio i ključan trenutak jer su Santarelijeve učenice rezultatski "odlijepile" i izborile peti set.

A u odlučujućoj dionici gledali smo istinski spektakl, mnoštvo lijepih poteza, preokrete, uspone, padove, čelendže... Na koncu, Turska je izašla kao pobjednik, za prvu titulu u istoriji zemlje.

Bronzu je uzela Holandija, koja je iznenađujuće porazila Italiju sa laganih 3:0.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()