Ludnica na Silverstonu: Espargaro u "minut do 12"

Španski pilot je do trijumfa, drugog u karijeri, došao svega nekoliko krivina prije kraja trke

06.08.2023. 14:57
  • Podijeli:
Aleš Espargaro_Profimedia-64cf97114acf2.webp Foto: Profimedia

Vozač Aprilije Aleš Espargaro pobjednik je spektakularne Velike nagrade Velike Britanije, devete trke Moto GP šampionata.

Španski pilot je do trijumfa, drugog u karijeri, došao svega nekoliko krivina prije kraja trke.

Kroz čuveni Kops je prošao bolje od lidera Frančeska Banjaje. Uslijedila je vožnja točak uz točak i ulazak u Magots.

Bio je to trenutak odluke na legendarnom Silverstonu. Ni jedan ni drugi vozač nisu htjeli da popuste. I kada su ih milisekunde dijelile od sudara, adut Dukatija je stisnuo kočnicu.

Espargaro je projurio kroz sekvencu brzih krivina, odjurio Hangar pravcem i u završnici zadnjeg kruga sačuvao tron koji dobija na značaju ako se zna da je bitku počeo sa "kote 12".

Vodeći u generalnom plasmanu i aktuelni šampion se morao zadovoljiti drugim mjestom.

Društvo na podiumu pravio im je Bred Binder, uzdanica KTM-a.

Bio je to rijetko viđen spektakl od prvog do posljednjeg kruga. U uvodnoj fazi vozači su se smjenjivali u vođstvu, da bi popularni Peko ubrzo preuzeo vrh i čuvao ga skoro do samog kraja.

Iza njegovih leđa bile su se žestoke bitke. Najveći rival bio mu je Marko Beceki. No, mladi Italijan je na ulasku u Stouv napravio veliku grešku, prekasno kočio, izgubio kontrolu na motoru i izletio sa staze.

Banjaji je to dramatično olakšalo posao jer mu je Beceki najveći rival u prvenstvu. I možda je i zbog toga "povukao ručnu" kada ga je u zadnjem krugu napao Espargaro.

A kada je kiša "začinila" trku u finišu, gledali smo novu dramu. Migel Oliveira je prijetio da uzdrma vodeće, da bi se na kraju zadovoljio četvrtom pozicijom.

Fabio Kvartarao, Enea Bastijanini i Mark Markez su izletili sa piste i propustili priliku za lijep rezultat s obzirom na pozicije sa kojih su startovali.

Ovakav epilog možda nije usrećio aktuelnog šampiona i lidera jer je bio drugi.

Međutim, činjenica da je Becekija ostavio na 47 koraka zaostatka, te da novi prvi pratilac Horhe Martin za njim "kaska" 41 poen, daje Peku opoljivu prednost pred drugi dio sezone.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()