Lana Pudar najavljuje medalju u Dohi: Bojala sam se ući u bazen, trener mi je rekao "idi u bazen, možeš ti to"

Pudar trenira u Olimpijskom bazenu Palandoken, jedinom olimpijskom plivačkom objektu na velikim visinama u Turske i u okolnim državama

26.01.2024. 23:30
  • Podijeli:
Lana Pudar foto  Dejan Rakita:PIXSELL-64650c5e1a46b.webp Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Lana Pudar (18), prvakinja Bosne i Hercegovine i jedna od najboljih mladih plivačica Evrope, u Erzurumu, na istoku Turske, priprema se za Svjetsko prvenstvo koje će se u februaru održati u Dohi, glavnom gradu Katara.

Pudar trenira u Olimpijskom bazenu Palandoken, jedinom olimpijskom plivačkom objektu na velikim visinama u Turske i u okolnim državama. Bh. plivačica "brusi formu" na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

"Učestvovala sam na Olimpijskim igrama u Tokiju. Imam važne uspjehe u mladosti. Volim trenirati ovdje u Erzurumu. Volim turski narod jako puno. Malo je teško trenirati na velikoj nadmorskoj visini, ali ići ću u Dohu po medalju i tamo ću dati sve od sebe", rekla je za agenciju Anadolu (AA) Pudar, dodavši:

"Počela sam se baviti sportom sa trenerom Damirom Đedovićem. Bojala sam se ući u bazen. Trener mi je rekao: "Idi u bazen, možeš ti to". I počela sam tako i kasnije zavoljela plivanje. Usavršavala sam se trenirajući svaki dan".

Pudar je prvakinja Evrope u trci na 200 metara delfin i bronzana na 100, te dvostruka šampionka Mediterana. Osvojila je i treća mjesta na Svjetskom i Evropskom prvenstvu u kratkim bazenima. Dva puta prvakinja i jednom srebrena na svjetskim prvenstvima, te šestostruka zlatna i tri puta viceprvakinja Starog kontinenta u juniorskoj konkurenciji drugi put nalazi se na pripremama u Erzurumu.

"Sve što plivačima treba je tu u Erzurumu", istakao je trener Đedović, navodeći:

"Lana Pudar je jedna od najboljih u Bosni i Hercegovini i Evropi. Ima značajne međunarodne uspjehe. Kada je Lana došla na bazen sa pet godina jako se bojala. Nekada se nije smjela približiti vodi, bojala se svega u bazenu. Usavršavala se potom sa po dva treninga iz dana u dan. Kad su drugi treneri vidjeli da ima talenta, pomogli su. Osvaja medalje marljivo radeći s vlastitim vještinama i talentom".

Svjetskom seniorsko prvenstvu u plivanju održat će se u Dohi od 11. do 18. februara ove godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()