Ko će predstavljati zemlje regiona na OI? Srbija prednjači po broju sportista, iz BiH za sada samo Lana Pudar

Unekim ekipnim sportovima su već poznati svi učesnici, pa tako Brazilci neće braniti titulu osvojenu u fudbalu prije tri godine u Tokiju.

12.02.2024. 22:14
  • Podijeli:
Olimpijske igre pixabay-652830fd0e3e2.webp Foto: Pixabay

Olimpijske igre u Parizu su sve bliže i sportisti iz čitavog svijeta uveliko pokušavaju osigurati vize za ovo takmičenje.

Unekim ekipnim sportovima su već poznati svi učesnici, pa tako Brazilci neće braniti titulu osvojenu u fudbalu prije tri godine u Tokiju.

Od država iz regije Srbija trenutno ima najbrojniju ekspediciju sa 77 članova i to su košarkašice (12), košarkaši (12), odbojkašice (12), vaterpolisti (11), basketaši (4), trenutno kajakaši imaju osam kvota, plivači četiri, rvači i atletičari tri, dvije kvote imaju strijelci, biciklisti i bokseri, te po jedno u taekvondou i veslanju. Još mnogi sportisti individualno mogu doći do kvote, a od ekipnih u igri su odbojkaši.

Hrvatska ima 32 takmičara s vizom od toga su ekipno jedino vaterpolisti (11) do sada sigurni. Po pet članova imaju u jedrenju i veslanju, atletici četiri, taekvondo dvoje, te po jednu u gimnastici, boksu, streljaštvu, kajaku, kanuu. Što se ekipnog tiče tu se još uzdaju u rukometaše i košarkaše.

Crna Gora ima 11 vaterpolista i jednog jedriličara, a Slovenija 19 predstavnika. Šest biciklista, po četiri kajakaša i atletičara, te po jedno u gimnastici, ritmičkoj gimnastici, jedrenju, plivanju i sportskom penjanju.

Oba nacionalna tima se nadaju da bi košarkaši i rukometašice mogli da se nađu u Parizu, a Slovenci imaju i rukometaše u kvalifikacijama. Sjeverna Makedonija još nema sigurnih kvota.

Za Bosnu i Hercegovinu na Igrama u Parizu trenutno je sigurna samo Lana Pudar, ali kao i prethodnih godina taj broj bi se trebao popeti za još par članova u atletici, plivanju, džudu, taekvondou, streljaštvu, te potencijalno u tenisu, prenosi Meridian sport BiH.

Olimpijske igre u Parizu počeće 26. jula i trajaće do 11. avgusta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()