F1 u Bakuu: Autsajder pokazao zube šampionu

Perez do trijumfa stigao sjajnom vožnjom, pokazavši pri tom zube timskom kolegi i prvaku Maksu Ferstapenu koji se morao zadovoljiti drugim mjestom

30.04.2023. 14:55
  • Podijeli:
Serhio Perez Baku Formula 1_Profimedia-644e6329cc3ee.webp Foto: Profimedia

Vozač Red Bula Serhio Perez pobjednik je četvrte trke šampionata Formule 1, Velike nagrade Azerbejdžana.

Popularni Čeko do drugog ovogodišnjeg trijumfa stigao je sjajnom vožnjom ulicama Bakua, pokazavši pri tom zube timskom kolegi i prvaku Maksu Ferstapenu koji se morao zadovoljiti drugim mjestom.

Posljednji stepenik pobjedničkog postolja pripao je Ferarijevom adutu Šarlu Lekleru.

Da je specijalista za ulične staze, Mekikanac je potvrdio i ovog vikenda. Juče je slavio u sprintu, a danas dokazao i da se može uključiti u bitku za titulu. S obzirom na snagu Bikova, jasno je da će njihovi piloti biti glavni protaagonisti šampionskoj boja. A trenutna razlika je svega šes bodova u korist Maksa.

Doduše, "pogledala" ga je i sreća kada je Ferstapen otišao u boks, a svega nekoliko trenutaka kasnije na pistu izašao "sejfti kar".

Perez je tako dobio "besplatan" odlazak na promjenu gume nakon čega se vratio na tron. 

Očekivali su mnogi tada da će ga šampion napasti svim silama. Međutim, Čeko je bio izvanredan. Odvezao je bez greške, držao Holanđanina na sigurnoj distanci, te je zasluženo slavio.

Iza njegovih leđa nije bilo mnogo drame. Fernando Alonso je sjajnim manevrom sredinom trke prestigao Karlosa Sajnca i potom se održao na četvrtoj poziciji ispred zemljaka.

Šesti je bio borbeni Luis Hamilton ispred Lensa Strola i Džordža Rasela. Bodove su jš osvojili i Lando Noris, te Juki Cunoda.

Sljedeća trka na programu je već narednog vikenda u Majamiju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()