F1: Čeko pokorio Džedu, čudesan povratak prvaka

Slavlje nezaustavljivih Bikova drugim mjestom upotpunio je lider i prvak Maks Ferstapen, koji je startovao sa začelja

19.03.2023. 19:42
  • Podijeli:
Serhio Perez_Hassan Ammar AP Tanjug-641754dbc141f.webp Foto: Hassan Ammar / AP / Tanjug

Vozač Red Bula Serhio Perez pobjednik je Velike nagrade Saudijske Arabije, druge trke šampionata Formule 1.

Slavlje nezaustavljivih Bikova drugim mjestom upotpunio je lider i prvak Maks Ferstapen, koji je startovao sa začelja.

Podium je inicijalno osigurao i iskusni lisac Fernando Alonso u Aston Martinu, što mu je trebalo da bude jubilarni, 100. plasman na postolje.

Međutim, Španac je bio pod istragom sudija jer nije na pravi način odradio kaznu koju je dobio zbog nedozvoljenog položaja na startu trke. Arbitri su bili nemilosrdni, dali su mu 10 sekundi kazne, zbog čega je pao na četvrtu poziciju, a kotra tri pripala je Mercedesovom Džordžu Raselu.

Popularni Čeko na startu nije uspio da sačuva pol-poziciju, pošto ga je prestigao Alonso.

Pa ipak, čim je upotreba DRS-a bila dozvoljena, Meksikanac je uzvratio i prestigao ga na stazi.

Činilo se da Perez neće imati problema da dođe do petog trijumfa. Međutim, izlazak bezbjednosnog vozila nakon odustajanja Lansa Strola "začinio" je trku.

Čeko je čuvao tron, ali se u finišu timski kolega probio na drugu poziciju, iako je startovao sa "kote 15". Serhio je u pojedinim trenucima bio sumnjičav, konstantno je razgovarao sa svojim timom, kao da je mislio da će Bikovi po svaku cijenu "gurnuti" Maksa do pobjede.

To se, pak, nije desilo. Perez je ostao prvi i zasluženo ispio pobjednički šampanjac nakon vikenda u kojem je bolid izdao Ferstapena zbog čega je startovao sa 15. mjesta.

"Bezbjednosno vozilo kao da mi je opet pokušalo oteti pobjedu. Tako je bilo prošle godine ovdje, ali ovaj put to nisam dozvolio. Tim je odradio sjajan posao. Bolid je bio sjajan. Nastavićemo da "guramo" jako. Sada je vrijeme da slavimo", jasan je Perez.

Iza vodećeg kvarteta plasirao se Luis Hamilton u Mečki. Ferarijevi aduti Karlos Sajnc i Šarl Lekler bili su tek šesti i sedmi.

Osmi i deveti kroz cilj prošli su uzdanice Alpina Esteban Okon i Pjer Gasli. Posljednji bod pripao je Hasovom Kevinu Magnusenu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()