Djevojka sa vatrenim rukavicama: Sara Ćirković iz Bratunca niže medalje za Srbiju

Onda je postala punoljetna i kao mlađa seniorka postala šampionka Evrope, a onda sa 19 postala seniorska prvakinja Evrope. Najbolja bokserka “starog kontinenta”, djevojka s vatrometom u rukavicama.

28.04.2024. 16:00
  • Podijeli:
sara ćirković-662d27586191d.webp Foto: TANJUG/ BSS/ DRAGANA STJEPANOVIĆ

Sa 15 godina Sara Ćirković je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu za juniorke, sa 16 srebro na Evropskom prvenstvu za omladinke, a 17 je imala kada je postala šampionka Evrope u tom uzrastu, a i šampionka svijeta.

Onda je postala punoljetna i kao mlađa seniorka postala šampionka Evrope, a onda sa 19 postala seniorska prvakinja Evrope. Najbolja bokserka “starog kontinenta”, djevojka s vatrometom u rukavicama.

Ova priča kao da je stvorena za naslov “Dijete sa druge planete”, da ta fraza već nije postala otrcana. Sara Ćirković je boksersko čudo, čudo srpskog sporta i mada je odavno jasno kakav je talenat, nije bilo za očekivati da će ovako rano stići do zvijezda. Sa 19 godina je najbolja bokserka Evrope, piše Sportal.

Prvo zlato za Srbiju

Djetinjstvo je provela vozeći se na relaciji Bratunac – Zvornik na treninge i sa treninga. Sve sada dolazi na naplatu. I ne pričamo o onih 15.000 dolara što su joj pripali kao pobjednici turnira, već o zlatnoj medalji i mjesta u istoriji, jer je to prvo zlato na velikim takmičenjima za Srbiju ikada.

Prva medalja srpskih bokserki na velikim takmičenjima bila je takođe na Evropskom prvenstvu, u Budvi 2022, kada je Jelena Janićijević plasmanom u polufinale obezbijedila bronzu. U to vrijeme je i Sara postala šampionka Starog kontinenta, ali kao omladinka, te se malo ko nadao da će dvije godine kasnije pokoriti Evropu u konkurenciji odraslih.

Promjena kategorije

Djeca teško prebrode prelazak iz predškolskog u osnovnu školu, ili iz osnovne u srednju, pa i iz srednje na fakultet, a Ćirkovićeva nije samo morala da se uhvati u koštac sa i deceniju starijim rivalkama, već i da promijeni kategoriju kako joj sport kojem je posvetila cijeli život ne bi ugrozio normalno življenje. Još krajem 2022. je u intervjuu za Sportal selektor ženske boks reprezentacije Srbije i trener Sare Ćirković, Mirko Ždralo, rekao kako će mlada bokserka promijeniti kategoriju do 50 kilograma u kojoj je bila evropski i svjetski prvak. Upravo je na tome bio glavni fokus tokom 2023, a Ždralo kao trener nije želio da stane na put razvoju mlade šampionke.

Kao ni mnoge protivnice na startu seniorske karijere, ni promjena kategorije nije bila problem Sari Ćirković – novoj šampionki Evrope!

– Predivan osjećaj, presrećna i sam ponosna. Drago mi je što sam Srbiji donijela baš zlato, što nije neka druga medalja, jer je ovo bilo u Beogradu. Baš sam ovo htjela i imala veliku želju; hvala bogu, ispunila sam to. Prelijep je osećaj, nemam šta da kažem. Nastaviću da nižem uspjehe kako bih obradovala sve ljude iz Srbije, rekla je za Sportal Sara Ćirković.

Olimpijske igre

Za manje od tri mjeseca počinju Olimpijske igre. Poslije Evropskog prvenstva će Ćirkovićeva imati kratak odmor, a onda slijedi povratak u salu i pripreme za Pariz.

– Malo ću imati vremena za odmor, možda 10 ili 15 dana i nastavljamo s pripremama za Olimpijske igre. Od početka godine smo imali mnogo priprema i turnira, prijaće mi odmor. Ali jedva čekam da se vratim ponovo na trening i da treniram za medalju – kaže ona.

Osim Sare, zlatne medalje su osvojile Natalija Šadrina i Kristina Kuluhova, srebrnu Kristina Nađ Varga, a bronzane Dragana Jovanović, Nina Radovanović, Anđela Branković, Milena Matović, Nikolina Gajić, Elma Hajrović i Sara Miljković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()