Wembanyama jednoglasno izabran za najboljeg rookieja godine

Centar San Antonio Spursa postao je prvi francuski košarkaš s ovom nagradom

07.05.2024. 11:00
  • Podijeli:
jokic wembanyama reuters-65f54007e37d0.webp Foto: Reuters

Victor Wembanyama dobitnik je Trofeja Wilt Chamberlain, nagrade koja se dodjeljuje najboljem novaku u NBA ligi.

Centar San Antonio Spursa postao je prvi francuski košarkaš s ovom nagradom, ali i prvi od Karl-Anthonyja Townsa iz sezone 2015./16., koji je u izboru za rookieja godine izabran jednoglasno.

Svih 99 novinara koji su glasali u ovom izboru, svoj su glas za rookieja godine dali 224 centimetra visokom i 20 godina starom Wembanyami. Drugo mjesto u ovom izboru pripalo je Chetu Holmgrenu. Jedan novinar stavio ga je u poretku na treće mjesto, a njih 98 na drugo. Brandom Miller iz Charlotte Hornetsa bio je treći, s jednim glasom na drugom i 83 na trećem mjestu.

Wembanyama je predvodio sve rookieja u prosjecima po broju koševa (21.4), skokova (10.6), blokada (3.6) te je bio drugi po osvojenim loptama (1.2) i četvrti po broju prosjeku asistencija (3.9). S prosjekom blokada od 3.6 po meču bio je i najbolji bloker NBA lige.

Treći je dobitnik nagrade za novaka godine u NBA ligi iz San Antonio Spursa.

Nagradu koja se dodjeljuje od sezone 1952./53. u dresu Spursa osvajale su još samo legende franšize, David Robinson (1989,/90.) i Tim Duncan (1997./98.).

Inače, Spursi su sezonu završili s 22 pobjede i 60 poraza.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()