Srbija ili Litvanija: Evropski klasik za planetarno polufinale

Hoće li današnji boj imati obrise nečeg kultnog, poput onog bokserskog "Thrilla in Manila"? Pa, svi preduslovi su tu

05.09.2023. 07:27
  • Podijeli:
Košarka Srbija Mundobasket_FIBA-64f63443df54b.webp Foto: FIBA

Srbija ili Litvanija? Orlovi ili Baltički divovi? Čvrsta odbrana ili rafalna paljba?

Odgovore na ova pitanja saznaćemo danas, nešto iza podneva, nakon što giganti evropske košarke ukrste koplja u četvrtfinalu Mundobasketa.

Klasik je zakazan za 10.45 časova u Manili, poprištu jedne od najčuvenijih bokserskih borbi u istoriji, "Thrilla in Manila", trećem okršaju legendi Muhamada Alija i Džoa Frejzera.

Hoće li i današnji boj imati obrise nečeg kultnog? Pa, svi preduslovi su tu.

Na terenu ćemo gledati dvije vrhunske reprezentacije u sjajnoj formi, odlučne u namjeri da odu do kraja. Brojke koje su dva tima prikazale u dosadašnjem toku Svjetskog kupa fasciniraju.

Po svemu prikazanom, pobjednik bitke ljutih rivala konkurisaće ne samo za finale, nego i za planetarni tron.

Uz to, u vremenu dominantnih Amera, sjajnih Kanađana, neugodnih Slovenaca, sve boljih Nijemaca, "namazanih" Italijana, razigranih Letonaca, i Srbi i Litvanci imaju jasan cilj, da pokažu da se stara škola i dalje za nešto pita.

Otkazima i povredama oslabljena četa Svetislava Pešića odigrala je četiri gotovo savršena duela, ali je i stradala od Italije, rivala koji joj nikako ne leži.

No, posljednje izdanje protiv Dominikanske Republike ohrabruje pred utakmicu sa predznakom "biti ili ne biti".

Bogdan Bogdanović i društvo su preživjeli još jedan šamar od Azura. Iz takta ih je izbacila i povreda Boriše Simanića koji je braneći boje nacionalnog tima šokantno ostao bez bubrega.

Teška situacija će, bez sumnje, biti dodatni motiv za Orlove da rašire krila i polete ka polufinalu.

"Protiv ekipe kao što je Dominikanska Republika dovoljno je sa dobrom odbranom i prosječnim napadom da se pobijedi, a protiv Litvanije sve mora da bude izvanredno. Moramo da odigramo jednu od najboljih utakmica do sada da bismo mogli da pobijedimo. Nemamo prava na grešku. Litvanija je fizički vrlo jak protivnik, na jakoj i čvrstoj, veoma agresivnoj odbrani bazira svoju igru. Biće veoma izazovna utakmica za nas. Igramo četiri utakmice po 10 minuta, svaka je za sebe. I ja sam optimista ali nemam pravo da to previše budem. I mi imamo prednosti, sposobnost dobre ekipe je da sakrije nedostatke a istakne prednosti, na nama je to da probamo. I oni imaju svoje slabosti, to treba targetirati i napasti, ne postoji savršena ekipa", bio je raport popularnog Karija.

Iz izjava trofejnog stručnjaka jasno se nazire oprez. Čini se da Amerikanci u završnoj utakmici grupne faze nisu marili za isti.

Iako su svi očekivali pobjedu SAD-a i derbi sa Srbijom u četvrtfinalu, Litvanija je imala svoju računicu. Pomalo nestvarnim šutem sa distancem brzo je razoružala favorita, "odlijepila" se, a onda, uz manje poteškoće, kreirala senzaciju.

I, za razliku od "drim tima", i dalje čvrsto stoji na zemlji, uprkos savršenom učinku u prvih pet ispita turnira.

Znaju momci sa Baltika koliko opasan može da bude rival sa Balkana. Sjetimo se samo finala Evrobasketa 1995. godine kada su se Sale Đorđević i društvo zlatom vratili na veliku scenu.

Srbija i Litvanija spadaju u krem evropske i svjetske košarke. I zato svi ljubitelji loptanja pod obručima jedva čekaju prvo podbacivanje.

"Igramo protiv tipičnog Pešićevog tima koji igra čvrto u odbrani. Šta nije karakterestično za ovu ekipu je veliki broj kontranapada. Srbija prosječno postiže 25 poena iz tranzicije, a nekada je igrala duge napade. Naš cilj je da zaustavimo brzu igru rivala. Dvije košarkaške nacije se susreću ponovo, što je uvijek veliki izazov za obje strane. Pripremamo se za taj izazov. Bogdanović i Nikola Milutnov su okosnica tima, ali uz njih tu su evroligaški igrači poput Marka Gudurića, Ognjena Dobrića, Stefana Jovića. Ako pričamo o talentu, ekipe su izjednačene. Vidjećemo koji tim će biti bolji", analizirao je selektor Litvanaca Kazis Maksvitis okršaj u kojem su kladionice njegove izabranike proglasile za blagog favorita.

Raspored četvrtfinala, utorak: Litvanija - Srbija (10.45 časova), Italija - SAD (14.40), srijeda: Njemačka - Letonija (10.45), Kanada - Slovenija (14.30).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()