Slovenija završila sedma, Dončić obarao rekorde na SP

Slovenija je u meču za sedmo mesto na Mundobasketu savladala Italiju – 89:85

09.09.2023. 13:17
  • Podijeli:
Luka Dončić Tanjug:AP Photo:Michael Conroy-64fc542962e65.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Slovenija je u meču za sedmo mesto na Mundobasketu savladala Italiju – 89:85 (15:18, 27:23, 28:19, 19:25).

Slovenija je Mundobasket završila kao sedma, Italija je tek osma. U njihovom međusobnom duelu Slovenci su opravdali ulogu blagog favorita, pa su pobedom završili učešće na Svetskom prvenstvu, piše Sport klub.

Azuri si dosta bolje počeli meč, poveli su sa 14:6, ali im Slovenci nisu dozvoljavali da se „odlepe“. Već početkom drugog kvartala „Luka Dončić i drugovi“ su izjednačili (18:18), nedugo potom i poveli (26:23).

Nastavilo se sa oscilacijama u igri oba tima, u meču koji ipak nije imao preterani rezultatski značaj. Tako je razlika prelazila sa jedne na drugu strani, pa su Azuri ponovo imali prednost (34:28), ali su je isputili do odlaska na odmor (42:41).

Činilo se da je Slovenija napokon „slomila“ rivala početkom treće četvrtine, kadje vrlo brzo stigla do dvocifrene razlike (59:49), a imala je zatim i 15 poena viška (67:52).

Ipak, nije se Italija predavala, pa je na šest i po minuta do kraja prišla na samo tri poena minusa (73:70). Ni tajm-aut nije pomogao Slovencima, Azuri su na tačno pet minuta do kraja stigli do izjednačenja (76:76).

Na tri i po minuta pre kraja meč je na kratko prekinut, kapiten Italije Luiđi Datome se oprostio od profesionalnog igranja košarke, uz ovacije svih na tribinama i aplauze aktera meča.

Slovenija je ponovo na kratko napravila razliku (83:78), ali je nedugo potom Italija prvi put povela u drugom poluvremenu, na tačno 64 sekunde pre kraja (85:83). Čebršek je trojkom vratio prednost Sloveniji (86:85), Azuri su potom napravili faul u napadu, pa su poslali Hrovata na liniju slobodnih bacanja na 17 sekundi do kraja.

Pogodio je oba puta, a zatim je Fontekio izgubio loptu, pa je Meli morao da pošalje Zorana Dragića na liniju bacanja, a ovaj je bio polovičn siguran (89:85). Ispostavilo se za kraj drame u ovom susretu.

Ostaće zabeleženo da je Luka Dončić postao tek četvrti igrač u istoriji Mundobasketa koji je u osam mečeva postigao više od 200 poena. Prethodno je to za rukom pošlo Kinezu Šin Dongu (sedam utakmica, 1970. godine), Nikosu Galisu (šest utakmica, 1986) i Draženu Petroviću (osam utakmica, 1986).

Takođe, Dončić je čak 90 puta šutirao sa linije slobodnih bacanja, najviše u prethodnih 30 godina na SP.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()