Skariolov pečat: Bez zvijezda projurio kontinentom kao Red Bul

Španci dokazali da su satkani od šampionskog kova, pobjedničkog mentaliteta i DNK koji im nikad ne dozvoljava da se predaju

19.09.2022. 13:32
  • Podijeli:
Skariolo Serđo_FIBA-1663585681549.webp Foto: FIBA

Selektor Španije Serđo Skariolo titulom na Evrobasketu podigao je trenersku letvicu baš visoko, gotovo nedostižno za svoje kolege.

Trijumf Crvene furije u Berlinu je i trijumf sporta, dokaz da David može da pobijedi Golijata, iako Špance, s obzirom na to šta su sve osvojili u posljednjih dvadesetak godina, nikada ne treba stavljati među autsajdere.

Upravo takav epitet su dobili u analizama stručnjaka, na kladionicama, u anketama... I nema sumnje da je Rudiju Fernandezu i društvu to bio motiv više da pokažu od čega su satkani.

A satkani su od šampionskog kova, pobjedničkog mentaliteta i DNK koji im nikad ne dozvoljava da se predaju. Jasan je to pečat "namazanog" Italijana koji je kroz karijeru prošao sito i rešeto, na reprezentativnom planu uzeo skoro sve što se uzeti može, pomjerao klupske granice u Evropi, kao asistent osvajao NBA prstenje...

Ovog puta je i pred njim bio velki, ogroman izazov - kako da bez braće Gasol, Rikija Rubija, Serhija Ljulja, njegovog imenjaka Rodrigeza... uzme medalju?

Dodatno iskušenje bila je pozicija plejmejkera. Nije Skariolo mogao da se osloni na kvalitetnog, iskusnog asa koji bi mogao preuzeti odgovornost kad se "lomi". I tada je povukao riskantan potez, angažovao je Amerikanca Lorenza Brauna. I - pogodio.

Popularni Zo je bio pokretačka snaga nacionalnog tima, za kratko vrijeme se sjedinio sa ekipom i povukao ju naprijed.

A Skariolo? On je kao iskusni kapetan proveo španski brod kroz olujno more, usidrivši ga u zlatnu luku.

Kada je 2011. godine sa slavnom generacijom otišao do kraja, zahvalio se savezu što mu je u ruke dao Ferari. Ovog puta je bio još brži.

"Sada sam vozio Red Bul", kroz smijeh je trofejni stručnjak aludirao na trenutni odnos snaga u šampionatu Formule 1.

Potom je u ozbiljnijem tonu opisao vlastiti izazov:

"Možda sam ove godine bio agresivniji, dozvolili su mi da vozim brže, da dodam gas jer igračima nije smetalo. To nisam smio sa onom generacijom. Kao trener morate da se adaptirate. Kada sam osvojio Evrokup sa Virtusom, rekao sam da je to potpuno drugačiji tim od svih sa kojim sam radio. Tako je i sa ovom Španijom", naglasio je Skariolo.

Italijan nije skrivao zadovoljstvo što je sa svojom četom iz drugog plana po četvrti put pokorio Evropu:

"Ušli smo u turnir kao osmi favorit za zlato po zvaničnim predviđanjima. Nastupili smo bez MVP igrača, zvijezda iz NBA lige, Ol-star košarkaša... Mnogo sam srećan što smo uspjeli da preskočimo konkurenciju. Srećan sam zbog načina na koji smo igrali košarku. Svi momci su ginuli jedan za drugog. Na kraju je to bio pravi trijumf košarke kao sporta".

Španija je objedinila svjetsku i evropsku titulu. Sve selekcije Španije, od najmlađe do seniorske, su tokom ljeta igrale u finalima šampionata Evrope. Bez sistema postavljenog na jake temelje nema uspjeha.

"Veliki je posao napravljen, pogotovo u mlađim kategorijama. Uradili smo sve da ovu generaciju pripremimo za ono što ju je čekalo. Većina momaka koji se nalaze ovde, igrali su i kvalifikacije. Znali smo da ćemo imati problema zbog igrača u NBA i Evroligi, zato smo razmišljali unaprijed. Kada pogledate naše mlađe kategorije, mnoge stvari rade kao mi, zbog toga rastu kao ekipe i pojedinačno, i to se prenosi na seniore. Da li smo više ili manje talentovani od drugih je diskutabilno, ali smo se uvijek borili", zaključio je Skariolo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()