Srušen rekord Jokića: Potpisan je najveći ugovor u historiji NBA lige

Očekuje se da iduće sezone još jedan igrač Bostona uradi istu stvar

25.07.2023. 18:39
  • Podijeli:
golden-state-boston-reuters.jpg

Jaylen Brown (26) potpisao je najveći ugovor u historiji NBA lige. Košarkaš Bostona produžio je ugovor sa Celticsima te će u pet sezona zaraditi čak 304 miliona dolara. Ugovor stupa na snagu od sezone 2024./25., a Brownu je garantovana isplata cijelog iznosa. U ugovor je uvršten i trade kicker, odnosno financijski bonus u slučaju da Brown bude razmijenjen.

Rekordni ugovor dosad je bio u vlasništvu Nikole Jokića, koji je lani produžio vjernost Denver Nuggetsima na pet godina za 276 miliona dolara. Brown je od Bostona ove godine mogao dobiti 28 miliona dolara više zbog povećanja salary capa za nadolazeću sezonu.

Produženje ugovora kakvo je Brown dobio moguće je samo ako igrač i dalje nastupa za svoju prvu ekipu u ligi, što kod njega i jest slučaj. Pritom mora imati najmanje sedam odigranih sezona u NBA-u, a Brown je odigrao baš toliko. Na koncu, da bi igrač mogao dobiti ovakvo produženje ugovora mora ispuniti jedan od tri uvjeta:

1) Mora biti uvršten u neku od All-NBA ekipi u sezoni prije produženja ili u dvije od tri sezone prije produženja.
2) Mora biti proglašen najboljim odbrambenim igračem godine u sezoni prije produženja ili u dvije od tri sezone prije produženja.
3) Mora biti proglašen MVP-jem barem jednom u tri sezone prije produženja.

 

Brown je ispunio ovaj prvi uvjet. Prošle sezone uvršten je u drugu najbolju petorku lige i tako stekao pravo na tzv. supermax produženje ugovora. Bostonu će tako od sezone 24./25. oko 35% salary capa otpadati na Browna, prenosi Index.hr.

Pritom biste se mogli zapitati što će se dogoditi s Jaysonom Tatumom, koji je ipak prva zvijezda Celticsa, dok je Brown njihov drugi najbolji igrač. Tatum će idućeg ljeta također imati pravo na ovakvo produženje ugovora jer je već ispunio potrebne uvjete, tako da bi Boston za dva igrača mogao izdvajati 70% salary capa.

Dodajmo da je Brown, uz to što je prošle sezone uvršten u drugu najbolje petorku lige, dosad u karijeri All-Star bio svega dva puta - 2021. i 2023. godine. Prošla sezona bila mu je najbolja dosad te je ostvarivao prosjeke od 26.6 poena, 6.9 skokova i 3.5 asistencija po utakmicu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()