Partizan i(li) Zvezda: Ko, s kim i kada do kraja Evrolige

Iza nas su 24 nepotpune runde elite, ispred nas još deset, a u tih 400, a možda i više, minuta košarke treba očekivati dramu pod obručima

10.02.2023. 11:58
  • Podijeli:
Partizan Crvena zvezda_Strahinja Aćimović Tanjug-6392494fba881.webp Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde u igri su za plej-of Evrolige, što je veliki uspjeh ako se uzme u obzir paklena konkurencija.

Iza nas su 24 nepotpune runde elite, ispred nas još deset, a u tih 400, a možda i više, minuta košarke treba očekivati dramu pod obručima.

Jer, čini se da su samo Olimpijakos, Barselona i Real sigurni učesnici doigravanja. Isto tako, teško je očekivati da Bajern, Panatinaikos, Olimpija, Asvel i Alba "dohvate" Top 8.

Preostalih 10 timova, među kojima su i beogradski vječiti rivali, bori se za pet pozicija koje produžavaju sezonu.

Crno-bijeli su nakon četiri vezana slavlja u boljem položaju. Imaju skor 13-11 i trenutno su iznad crte.

Četa Željka Obradovića uhvatila je pravu formu u pravo vrijeme, "nanizala" je Zvezdu, Asvel, Žalgiris i Bajern, te značajno popravila šanse da stigne na cilj.

Za nekadašnje prvake Evrope ključno je da ovaj ritam zadrže u naredna četiri kola. Prvo dočekuju Fenerbahče, zatim i Albu, u utakmicama koje se mogu (prva) i moraju (druga) dobiti. Zatim slijede gostovanja kod Virtusa i Olimpije.

To su protivnici po mjeri, Partizan ima kvalitet da iz obje bitke izađe kao pobjednik i time napravi lijepu zalihu pred izazovnih pet koraka. Potom slijedi teško gostovanje kod šampionskog Anadolu Efesa, a onda i tri domaća ispita. Ne zna se koji je teži, jer u srpsku prestonicu stižu Oli, Barsa pa Real.

Epilog ovih duela je nezahvalno prognozirati. Na papiru, gosti su favoriti, međutim, pod svodovima "Arene" svako može da padne.

Pretposljednji boj je protiv jakog Monaka u Kneževini, a završni test je onaj domaći sa Panatinaikosom koji jednostavno mora da položi oružje.

S druge strane, Zvezda je velikim gostujućim trijumfom nad Makabijem stigla do omjera 11-13 i time uhvatila zadnji voz za plej-of. Crveno-bijeli su u jednom trenutku bili hit društva najboljih, nanizali su šest slavlja, pozicionirali se u Top 8, a onda vezali četiri poraza.

Pobjeda u Tel Avivu došla je u pravo vrijeme, da vrati samopouzdanje i poljuljanu vjeru. Ako se zna da će od preostalih 10 ligaških ispita Duško Ivanović u devet moći da računa na Fakunda Kampaca, onda je jasno da još ništa nije izgubljeno.

Dobra vijest za srpske i jadranske šampione je što će "brejk" u Izraelu imati priliku da nadograde domaćim slavljem nad "fenjerašem" Albom. Slijedi zatim vrlo važan, možda i krucijalan test protiv Bajerna u Minhenu, a zatim i domaći okršaj sa Efesom.

Zvezda može da dobije PAO u Grčkoj i tako naplati dug iz "Pionira", što se baš i ne može reći za duel sa Barsom u Kataloniji. Mada, Blaugrana je u Beogradu slavila grubim sudijskim previdom koji je i priznat, ali slaba vajda od toga. Možda je vrijeme za revanš...

Kako god da se okonča ta bitka, tri koje slijede su jednostavno one koje se moraju dobiti. U srpsku prestonicu u nizu stižu Baskonija i Valensija, direktni rivali, a onda Zvezda ide na noge Asvelu, koji je vjerovatno van plej-of konkurencije.

Ukoliko Ivanovićeva četa ostane u igri do završnih 80 minuta loptanja pod obručima, domaće bitke sa Olimpijakosom i Fenerom biće više od običnih utakmica. Gosti će biti favoriti, ali u grotlu "Pionira", u slučaju da doigravanje bude dostižno, i Zvezda će se za mnogo toga pitati.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()