Novi vladar Jadrana: Partizan prvak nakon 10 godina

Crno-bijeli su do rekordne, sedme krune stigli preko vječitog rivala, Crvene zvezde

22.06.2023. 22:01
  • Podijeli:
Partizan_KKP-649498ee25819.webp Foto: KK Partizan

Košarkaši Partizana novi su šampioni regionalne ABA lige.

Crno-bijeli su do rekordne, sedme krune stigli preko vječitog rivala, Crvene zvezde, kojeg su porazili u majstorici finala.

Učenici Željka Obradovića su odigrali sjajan meč kada su bili pritjeri uza zid i slavili sa 96:85 (20:18, 24:16, 21:34, 21:17).

Parni valjak je na taj način prekinuo decenijski post, pošto je posljednju jadransku titulu osvojio 2013. godine.

Uvertira derbija bila je skandalozna, s obzirom na to da su Grobari bacali topovske udare na autobus sa gostujućim igračima, te "sahranili" njihovog predsjednika Nebojšu Čovića.

U "Štark areni" takvih ekscesa nije bilo, ali jeste rekorda, pošto je na tribinama bilo 22.198 navijača, najviše ikada u istoriji lige.  

Takav ambijent dao je krila domaćinu da zagospodari parketom od prvog sudijskog podbacivanja. Sjajan šut, solidna odbrana, kontrola skoka donijeli su Partizanu brzu osjetnu prednost.

Crveno-bijeli nisu uspijevali da odbrane gotovo ništa, a pojedini igrači su djelovali izgubljeno, nespremno za veliku bitku. Partizan je to znalači kažnjavao i na prvi odmor otišao sa 12 koraka viška, 30:18.

Druga četvrtina igrana je po istom scenariju. Žocova četa je nemilosrdna cijepala mrežicu, a kada bi i promašila, ofanzivsnim skokom je stizala do poena iz drugog napada.

Izabranici Duška Ivanovića većinom su bili nijemi posmatrači. Posljedica takvog odnosa snaga je "plus 20" za domaće, 54:34. Primjera radi, Partizan je u četvrtom meču serije dao 56 koševa ukupno. 

Ogromno vođstvo kao da je pomalo uspavalo Crno-bijele. Gost je, s druge strane, morao da krene na sve ili ništa. Sa puno višom energijom je ušao u treći kvartal. 

Počeo je prvak da pogađa sve više šuteva. Uspio je da uspostavi ravnotežu u skoku. I, korak po korak, topio je "minus", sve do prihvatljivih sedam poena zaostatka nakon 30 minuta loptanja pod obručima (68:75).

Crveno-bijeli su u četvrtom periodu nastavili sa pozitivnim ritmom, prišli na četiri koraka zaostatka, i natjerali Obradovića da pozove minut odmora.

Tajm-aut je urodio plodom pošto je Partizan "stegao odbranu", zatvorio sve prilaze košu, na drugoj strani pogađao sa penala, potom i iz igre, odvojio se na "plus 12" i to je bilo to. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()