Njemačka je šampion svijeta, Srbija kući nosi srebro

Reprezentacija Srbije poražena u finalu Svjetskog prvenstva u Manili

10.09.2023. 16:40
  • Podijeli:
Njemačka Mundobasket 2023-64fddfee076ab.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Njemačka je novi šampion svijeta! Po prvi put u svojoj istoriji košarkarkaška reprezentacija Njemačke osvojila je Mundobasket, pobjedivši u finalu odličnu Srbiju.

Na semaforu je na kraju bilo 83:77. Nijemci su potpuno zasluženo slavili. Odigrali su ubjedljivo najbolji turnir i do trona su došli bez ijednog poraza.

Srbija je dobro otvorila utakmicu, ali je već u prvim minutama doživjela veliki hendikep kada se prilikom prodora povrijedio Ognjen Dobrić, koji je izrvrnuo zglob nakon što je protivniku stao na nogu. Dobrić je nakon toga napustio parket i nije bio u stanju da se vrati u meč.

Prvo poluvrijeme je završeno egalom 47:47.

U nastavku se igralo dosta tvrdo, Srbija je popustila u napadu, što je Njemačka iskoristila da se odlijepi. Treću dionicu dobili su rezultatom 22:10, što se ispostavilo kao odlučujuće.

Srbija je minut i po prije kraja uhvatila priključak i smanjila na minus tri (78:75). Seriju od 6:0 tajm autom je prekinuo selektor Gordon Herbert. Njemačka je krenula u napad, ali je Bogdanović ukrao loptu. Odigran je miran napad na Gudurića, koji je promašio šut za izjednačenje. Ušlo se u penal završnicu u kojoj su Nijemci imali mirniju ruku.

Srbija osvojila srebro (Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy)

Najefikasniji na meču je bio Denis Šruder koji je postigao 28 poena. On je proglašen za MVP-a turnira. Pratio ga je Vagner sa 19, koji ponio titulu najboljeg igrača finala. Kod Srbije se istakao Avramović sa 21 poenom, Bogdanović je ubacio 17, a trocifren je bio još Petrušev sa 10 poena.

Podsjetimo Srbija, pod tim imenom, nikada ranije nije osvajala Mundobasket. SFRJ je titulu prvaka svijaeta osvojila triput (1970, 1978. i 1990. godine), a SR Jugoslavija dvaput – 1998. godine u Atini i četiri godine kasnije u Indijanapolisu.

"Orlovi" su dosad osvojili četiri srebrne medalje. Dvije na Evrobasketu (2009. i 2017), jednu na Mundobasketu (2014) i jednu na Olimpijskim igrama (2016).

Ovo je bio šesti duel Srbije i Njemačke na velikim takmičenjima. Njemačka je dosada bila uspješnija i u prethodnih pet duela slavila je tri puta.

Prethodno je u "MOA areni" u Manili odigrana i utakmica za treće mjesto, a u uzbudljivoj utakmici Kanada je pobijedila selekciju SAD i po prvi put u istoriji došla do medalje na Svjetskom prvenstvu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()