Nervozni Dončić i Dalas stigli -31, ali na kraju ipak izgubili

Meč je bio spektakularan, tim prije što su Maveriksi uspjeli da nadoknade 31 poen zaostatka i preokrenu rezultat, ali ne i da slave trijumf

29.04.2024. 12:40
  • Podijeli:
doncic-662f3b97ecd67.webp Foto: AP Photo/Jeffrey McWhorter

Los Anđeles Klipersi su savladali Dalas Maverikse rezultatom 116:111 u četvrtoj utakmici prve runde plej-of serije zapadne konferencije NBA lige.

Time je serija izjednačena na 2-2, a tim iz "Grada anđela" je ponovo preuzeo prednost domaćeg terena.

Meč je bio spektakularan, tim prije što su Maveriksi uspjeli da nadoknade 31 poen zaostatka i preokrenu rezultat, ali ne i da slave trijumf.

Luka Dončić je upisao tripl-dabl, ali uz loše procente šuta i puno nervoze, zbog koje je trpeo cijeli tim Dalasa.

Na kraju je imao 29 poena i po 10 skokova i asistencija, ali uz šut za tri poena 1/9 i ukupno iz igre 10/24. Dosta je kuburio sa faulovima i, kao i obično, svađao se sa sudijama.

Da nije bilo Kajrija Irvinga, Dalas bi odavno završio svoje na ovom meču. Ali, magični bek Mavsa je ubacio 40 poena uz sedam skokova i pet asistencija, uz trojke 6/12.

Međutim, na drugoj strani je tandem Džordž-Harden bio jači. Obojica po 33 poena i neke "klač" poene u završnici, kada se dvorana tresla zbog Dončića i Irvinga.

Počelo je, pa blago je reći, katastrofalno za Dalas. Luka Dončić je dobio dvije lične greške u prva dva minuta i sebe automatski loše uveo u utakmicu.

To je kasnije prouzrokovalo njegovih 0/7 u šutu za tri poena, ali je cijeli tim Maveriksa katastrofalno šutirao na startu - konkretno 0/10 za tri i 20 odsto iz igre u jednom trenutku.

Klipersi su, pak, na drugoj strani zatrpavali koš rivala sa distance. Iz gotovo svih pozicija, šarenoliki broj igrača je pogađao trojke i razlika je rasla iz napada u napad.

Na kraju prve dionice je bilo 16:39, da bi sredinom druge četvrtine na semaforu stajalo - 24:55.

I šta se desilo na 31 poena razlike? Probudio se Kajri Irving, koji je svojom energijom razmrdao kompletnu dvoranu i pokrenuo potencijalno jedan od najvećih preokreta u istoriji NBA plej-ofa.

"Ujka Dru" je vezao 12 poena i probudio takvu energiju u "Amerikan Erlajnz centru" da je voda vrlo brzo "ušla u uši", do tada, fantastičnim Klipersima.

Do poluvremena je Dalas spustio zaostatak na 17 poena (49:66), a u prvim minutima poslije velikog odmora je ona spuštena i do 61:71.

Dončić je promašivao, a Irving vukao Dalas, ali i gubio lopte u ogromnim količinama. Samo Kajri ih je imao čak sedam.

Ipak, Klipersi su bili zaustavljeni, a Dalas uspio da preko Lajvlija uz faul i trojkom Irvinga dođu do 76:78.

Tada Tajron Lu zove tajm-aut, iz kog Klipersi vezuju četiri poena i odbijaju nalet, a početkom posljednje dionice i bježe na novu dvocifrenu razliku (84:95).

Naravno, da tu nije bio kraj. Dončić je i dalje promašivao, a nizao faulove (stigao je do pet), dok je novu seriju Dalasa pokrenuo Irving, potom Pi Džej Vošington i zatim trojkom Maksi Kleber za 95:98.

Nadovezala se i dobra odbrana Dalasa, a onda je Luka Dončić pogodio svoju prvu trojku iz osmog pokušaja za 98:98.

Potpuna ludnica u dvorani, ali ni to nije dovoljno, jer Džejms Harden uzima loptu u svoje ruke i pogađa dva puta u dva napada za 100:104.

Džejson Kid je tražio tajm-aut iz kog je Kajri Irving pogodio trojku, pa nestvarno polaganje i donio preokret Dalasu za 105:104.

Ali, uzvraća Tajron Lu tajm-autom iz kog Pol Džordž ubacuje nestvarnu trojku iz mrtvog ugla, koja je prelomila meč.

Poslije toga je Dalas evidentno pao, prije svega mentalno, a Džejms Harden još dva puta lako položio flouterom, sa mnogo osjećaja. I tako zadao posljednje udarce.

U penal završnici je pobjeda otišla u ruke Klipersa, koji su napravili brejk, izjednačili na 2-2 u seriji i ponovo došli do prednosti domaćeg terena, prenosi "b92".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()