Mundobasket ostaje samo san: Košarkaši BiH poraženi u Mađarskoj

Plasman na Svjetsko prvenstvo ostao samo san za Zmajeve

26.02.2023. 21:02
  • Podijeli:
madarska-bih-kosarka-63fbbaa16aa0e.webp Foto: sportsport.ba

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Mađarskoj od domaće selekcije rezultatom 87:77.

Košarkaši Bosne i Hercegovine za plasman na Mundobasket trebali su pobjedu u Mađarskoj u posljednjem kolu kvalifikacija, te čudo Češke u Crnoj Gori.

Nažalost, na kraju nismo pobijedili. I da jesmo Crna Gora se pobrinula da ne bude iznenađenja protiv Češke (88:70) i naši susjedi idu na Svjetsko prvenstvo.

Selekcija BiH dobro ulazi u meč. Na krilima sjajnog Johna Robersona Zmajevi su imali konstantno vodstvo u prvoj dionici, bilo je maksimalnih plus sedam, a nakon deset minuta igre četiri razlike za bh. tim, 23:19.

Ipak, sredinom druge dionice Mađarska radi veliku seriju. Prvo preuzimaju vodstvo, a zatim serijom od 9:0 odlaze na 10 razlike (40:30).

Do kraja prvog poluvremena domaća selekcija sigurno čuva prednost. U tim trenucima su poprilično bili sigurni na parketu i na odmor se odlazi prednošću Mađarske od devet poena, 46:37.

Nastavak meča donosi za nijansu bolju igru naše selekcije. Ipak, Mađarska je bila ta koja je konstantno vodila, ali se prednost spustila na samo minus tri (63:60) nakon 30 minuta igre.

Početkom posljednje dionice BiH poenima Vrabca stiže do izjednačenja (66:66), a zatim i poenima kapitena Miralema Halilovića na šest minuta prije kraja nakon dugo vremena dolazi do vodstva, 70:69.

Ipak, Mađari potom pogađaju bitne šuteve. Nije Bosna i Hercegovina imala snage da uzvrati i na kraju je domaći tim uspio da dođe do pobjede u ovom susretu.

Bosna i Hercegovina je nažalost na kraju ostala bez plasmana na Mundobasket, a prije posljednjeg kola je plasman bilo i nerealno očekivati jer kad je se nama ikad išta poklopilo od rezultata.

Szilard Benke je večeras predvodio Mađarsku do pobjede s 19 poena, Adam Somogyi je dodao 17. Kod reprezentacije Bosne i Hercegovine John Roberson je ubacio 22, a Miralem Halilović 15 koševa, piše sportsport.ba.

Plasman na Svjetsko prvenstvo iz grupe K pored Crne Gore ostvarili su još Francuska i Litvanija.

Kvalifikacije za SP:

Mađarska - BiH 87:77 (19:23, 27:14, 17:23, 24:17).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()