LeBron James postao prvi čovjek s 40.000 poena u NBA ligi. Pogledajte kako

Nikola Jokić standardno fenomenalan u pobjedi Nuggetsa

03.03.2024. 07:31
  • Podijeli:
lebron james reuters-65e4192923437.webp Foto: Reuters

LeBron James postao je prvi košarkaš u NBA povijesti koji je postigao 40.000 poena, ne računajući doigravanje. Do jubilarnoga koša stigao je u drugoj četvrtini utakmice LA Lakersa i Denver Nuggetsa, no branitelji naslova prvaka pokvarili su svečanu atmosferu u Los Angelesu pobijedivši 124:114.

Jamesu je do jubileja trebalo devet poena na ovoj utakmici, a do okruglih 40.000 došao je u drugoj minuti druge četvrtine kad je okretom prošao Michaela Portera Jr. jedan na jedan, vinuo se na polaganje, promijenio ruku i zabio ljevicom. Za razliku od utakmice u kojoj je lani postao najbolji strijelac svih vremena, preskočivši Kareema Abdul-Jabbara, ovaj put igra nije zaustavljena kako bi se obilježio historijski trenutak.

Iako su Lakersi na poluvremenu imali osam poena prednosti, ona se do kraja treće četvrtine istopila, a Nuggetsi su utakmicu prelomili serijom 9-0 u posljednjim minutama. Osim Nikole Jokića, koji je zabio 35 poena uz 10 skokova i sedam asistencija, najveće zasluge za pobjedu idu Porteru, koji je do 25 poena i 10 skokova došao bez ijednog promašaja, šutirajući 10/10 iz igre, od čega 5/5 za tricu. Jamal Murray dodao je 24 i 11 asistencija.

Nuggetsima je to šesta uzastopna pobjeda nakon All-Star stanke i osma uzastopna nad Lakersima, računajući i lanjsko doigravanje, u kojem su ih pomeli 4:0 u finalu Zapada.

James je završio s 26 poena i devet asistencija, a slijedio ga je Rui Hachimura s 23 poena, dok je Anthony Davis ostao na 17 i 11 skokova nakon što su gosti iz Denvera promijenili obranu i zatvorili mu prilaze košu.

Denver je ovom pobjedom ostao treći na Zapadu, ali s omjerom 42-19 odmah je za petama Minnesoti (42-18) i Oklahoma Cityju (41-18), dok su Lakersi ostali deseti s 33-29. Iako im ne prijeti opasnost da izgube posljednju poziciju koja vodi u play-in, teško će direktno u doigravanje jer im šestoplasirani New Orleans Pelicansi bježe tri i pol utakmice (36-25).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()