Košarkaš s autizmom očajnički traži NBA ugovor zbog penzije: Nisam bitan ja, već moji dječaci

Uputio javni apel

01.02.2024. 21:38
  • Podijeli:
tony snell x com 23-65bbadcd3561d.webp Foto: X-com

Američkom košarkašu Tonyju Snellu je tokom 2023. dijagnosticiran autizam u 32. godini života, a u međuvremenu je napustio NBA ligu i igra za razvojni tim Boston Celticsa.

Sada se Snell oglasio dramatičnim apelom da mu je hitno potreban NBA ugovor zbog njegovih sinova Kartera (3) i Kenza (2).

Naime, obojici je dijagnosticiran spektar autističnih poremećaja pa Snell kaže da se zbog njih želi vratiti u NBA kako bi sebi omogućio odlazak u penziju.

Za penziju je košarkašima u Americi potrebno da imaju 10 godina igranja na profesionalnom ugovoru u NBA ligi, a Snell je tu bio od 2013. do 2022. godine, što znači da mu nedostaje godina.

Dodatna sezona bi Snella kvalifikovala za premijum medicinsku zaštitu unije od čega zavisi njegova cijela porodica, prije svih pomenuti sinovi Karter i Kenzo.

"Naravno da želim da se vratim i igram, ali sada imam veću svrhu. Nisam više bitan ja, već moji dječaci. To je nešto što mi je nužno potrebno. Ne zbog mene, već zbog moje žene i djece", dodaje Snell.

Opisivao je Snell stanje njegovih sinova, a probleme je primijetio kada Karter do svog 18. mjeseca života nije izgovorio nijednu drugu riječ osim "tata".

"Karteru bi uvijek trebalo pet igračaka u rukama, obično sa minijaturnom košarkaškom loptom. Ako mu uzmete jednu, on bi pobjesnio", ispričao je Snell.

Prisjetio se i trenutka kada je otkrio da je i sam autističan, u 32. godini života.

"Iskreno sam osjetio olakšanje. Uvijek sam znao da sam drugačiji od svih ostalih. Samo posmatram drugu djecu, samo posmatram sve oko sebe. Kako su se zanimali jedno za drugo i samo su kliknuli. Nisam mogao da pronađem način da kliknem ili povežem se s nekim. Iskreno, košarka je bila jedini razlog zašto sam imao prijatelje", priznao je Snell.

Snell je tokom devet sezona provedenih u NBA ligi konstantno bio u drugom planu u svim klubovima za koje je nastupao, a prosječno u karijeri bilježi 6,1 poen, 2,3 skoka i 1,1 asistenciju po utakmici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()