Ključ uspjeha košarkaša Srbije: "Svi za jednog, jedan za svi"

Malo ko je očekivao da će Srbija igrati poslednji meč na ovom turniru

09.09.2023. 13:07
  • Podijeli:
Tan2023-09-0512582187_9 srbija mundobasket košarkaška reprezentacija foto AP PhotoMichael Conroy-64f77841af177.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Košarkaši Srbije obradovali su naciju velikom pobedom nad Kanadom u polufinalu Svetskog prvenstva, i sada će imati priliku da se bore za istorijsko, prvo zlato od osamostaljenja Srbije.

Malo ko je očekivao da će Srbija igrati poslednji meč na ovom turniru. Pre početka, Orlovi su po proceni FIBA bila deveti favorit. Posle poraza od Italije u drugoj fazi, deo javnosti je počeo da sumnja u selektora i tim, a oni su se skupili i pokazali da su složni.

"Mi smo braća", to je rekao lider i kapiten ove ekipe Bogdan Bogdanović posle pobede nad Kanadom u polufinalu. Ova izjava oslikava hemiju u našoj ekipi, a novinari koji prate Svetsko prvenstvo sa lica mesta od prvog dana, svedoci su sjajne atmosfere.

Mnogi bi rekli da je Boriša Simanić ujedinio svoje saigrače koji su celu jednu noć skupljali krv za njega. Možda i jeste tako na kraju krajeva. Gledajući prošlogodišnji tim sa Eurobasketa koji je turnir završio u osmini finala, i selektorove reči da je i u Pragu i Berlinu atmosfera bila sjajna, razlika je i te kako uočljiva, u svim aspektima.

Žargonski rečeni, ovi momci su kliknuli. To se pokazalo protiv Dominikanske republike, rapsodija protiv Litvanije i košarkaška klinika protiv Kanade. Mnogi veruju da Šaj Gildžis-Aleksander ima noćne more u vidu Alekse Avramovića. Ognjen Dobrić je pokazao zrelost na oba kraja terena. Dejan Davidovac igra poput čoveka koji iza sebe ima 10 i više evroligaških sezona na najvišem nivou.

Nikola Milutinov, kada je ušao u meč, bio je enigma za dvojac - Olinik, Pauel. Stefan Jović je plenio sigurnošću i kontrolom, Vanja Marinković se okrenuo odbrambenim zadacima, ali isto tako ume da pogodi kada je potrebno. Marko Gudurić se borio sa ličnim greškama, ali je na kraju zadržao sigurnost u važnim trenucima, kada je pogodio tri trojke, šut mu se vratio onda kada je najpotrebnije.

Filip Petrušev možda nije bio u ovom meču sjajan u napadu, ali je u odbrani dao svoj doprinos. Videli smo da košarkaš Filadelfije može da pogodi kada je potrebno. Nikola Jović jeste najmlađi u ekipi, ali je muški slomio otpor Olinika u nekoliko navrata. Dušan Ristić nije igrao, ali znamo da je spreman za svoje minute, to je pokazao više puta.

Poslednji, ali i ne najmanje važan je kapiten Bogdan Bogdanović. Izdržao je nasrtaje Dilona Bruksa i Lugentsa Dorta, i još jednom pokazao da je sazreo za lidersku poziciju. 2015. godine jeste imao suze, sada je samo osmeh tu.

"Svi za jednog, jedan za svi", to je parola selektora Pešića koja tačno oslikava igru ovog tima, nadamo se od nedelje uveče, zlatnog.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()