Italija kao noćna mora: Srbija prosula "plus 16"

Azuri su Orlove šokirali u kvalifikacijama za Olimpijske igre, potom na Evrobasketu, a sada su im ugrozili i četvrtfinale Mundobasketa

01.09.2023. 12:00
  • Podijeli:
Srbija Italija Mundobasket_FIBA-64f1a8b1aaf67.webp Foto: FIBA

Košarkaši Srbije još jednom su šokantno poraženi od starog dužnika, Italije.

Orlovi su u prvom kolu druge faze Mundobasketa na nevjerovatan način prosuli čak 16 poena razlike.

Azuri su ih šokirali u kvalifikacijama za Olimpijske igre, potom na Evrobasketu, a sada su im ugrozili i plasman u četvrtfinale planetarne smotre.

Poslije 40 minuta trilera semafor je pokazivao 76:78 (19:23, 23:17, 20:19, 14:19).

Učenici Svetislava Pešića u nedjelju završavaju drugu fazu okršajem sa Dominikanskom Republikom u kojem je pobjeda imperativ.

Srbija je nervozno ušla u meč. Kako zbog činjenice da joj u posljednje vrijeme ne ide protiv Italije, tako i zbog teške povrede Boriše Simanića koja je, po priznanju selektora, bila veliki šok za sve.

U takvim okolnostima, Orlovi su se mučili, forsirali šut iz vana koji ih nije služio, dok su učenici Đanmarka Poceka sve to "naplaćivali".

Ekipa koja je do danas na smotri trojke šutirala sa skromnih 28 odsto uspješnosti, na startu je pogodila prvih pet šuteva sa distance.

"Plus 10" u korist autsajdera upalio je alarm, pa je Pešić bio primoran da zovne tajm-aut.

Tada su se stvari na terenu promijenile. Srpski tim zaigrao je čvršću odbranu, dodao gas u napadu, "otpatke" kupio ofanzivnim skokom i za tili čas stigao i prestigao rivala.

Kada je Poceko na teren vratio najjače adute, Azuri su opet preuzeli kontrolu.

Pa ipak, kapiten Bogdan Bogdanović je uz zvuk sirene, iz okreta, u padu pogodio trojku za prednost Orlova na velikom predahu, 42:40.

Bio je to ogroman impuls koji kao da je razbio nervozu, strah, grč Karijeve čete.

Stefan Jović je vješto dirigovao napadom, pritiskao u odbrani, Nikola Milutinov je dominirao u reketu, Bogdanović nastavio da rešete...

I, za tili čas semafor je pokazivao 60:44. Italijanima je tada voda bila u ušima, djelovali su izgubljeno.

Orlove to kao da je zavaralo pošto su drugi dio trećeg kvartala odigrali nonšalantno. Grogirani protivnik je to iskoristio da serijom 15:2 priđe na samo "minus tri" na ulasku u posljednju četvrtinu, 59:62.

Evidentna kriza je nastavljena i u četvrtoj dionici u kojoj Pešićevi izabranici nisu mogli skoro ništa da pogode. Polovinom četvrtine semafor je pokazivao 65:69 i drama je bila u najavi.

Srbija je ostala bez daha, ruka se "skratila", Bogdanović je forsirao i promašivao šuteve sa distance, Simone Fontekija nije imao ko da zaustavi... I, prvi poraz na Filipinima bio je neminovan. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()