Fantastična vijest iz Amerike: Luka Garza potpisao pravi NBA ugovor sa Minnesotom!

Luku (25) Detroit Pistonsi su 2021. izabrali kao 50. izbor na NBA draftu

04.04.2024. 19:35
  • Podijeli:
luka garza reuters-660e3932d9dc1.webp Foto: Reuters

U izvanrednoj pobjedi (133:85) protiv Toronto Raptorsa u protekloj NBA utakmici, Minnesota Timberwolvesi dobili su veliki doprinos Luke Garze, koji je postigao 16 koševa uz šut 10/7 iz igre u samo devet minuta igre, ušavši klupe.

Kako je objavio The Athletic, bosanskohercegovački ktilni centar sada će vidjeti kako će njegov dvosmjerni ugovor biti pretvoren u standardni NBA ugovor, stavljajući ga uz Karl-Anthonyja Townsa i Rudyja Goberta u centarski trojac za nadolazeći NBA play-off.

Nećak bivšeg igrača italijanskog Fortituda iz Bologne Teomana Alibegovića – oca Mirze, Amara i Denisa – proveo je četiri godine u američkoj univerzitetskoj NCAA ligi igrajući za Iowa Hawkeyes.

Luku (25) Detroit Pistonsi su 2021. izabrali kao 50. izbor na NBA draftu. U Minnesoti je od 2022., a ove je sezone u prosjeku postizao 4,2 poena.

Debitirajući s bosanskohercegovačkom reprezentacijom uz Džanana Musu i Jusufa Nurkića na predolimpijskim kvalifikacijama 2023., prosječno je bilježio 12,4 poena i 7,0 skokova u svojih prvih pet reprezentaivnih utakmica.

Imao je dva double-double učinka protiv Portugala i Izraela.

Sa "Vukovima" iz Minneapolisa imao je ove sezone takozvani dvosmjerni ugovor, koji mu je limitirao broj utakmica za NBA ekipu, jer ga je prevashodno vezao za Minnesotinu filijalu u razvojnoj NBA ligi (G-League).

I što je jako bitno, to je bio negarantirani ugovor, koji su mu Wolvesi mogli otkazati u svakom trenutku, uz skoromnu novčanu odštetu.

Nakon potpisivanja standardnog ugovora, Luka će ostatak sezone provesti isključivo s Timberwolvesima, koji se bore za najbolji rezultat u Zapadnoj konferenciji najjače svjetske košarkaške lige.

Uskočivšu u rotaciju "Vukova" nakon povrede startog krilnog centra Karla Anthony-Townsa zbog povrede koljena, Garza je imao prosjek od 6,5 poena u posljednjih deset nastupa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()