Kansas City i San Francisco u velikom finalu NFL-a

Kansas City je do kraja sačuvao prednost i izborio nastup na 58. Super Bowlu gdje će im suparnik biti San Francisco

29.01.2024. 13:52
  • Podijeli:
Kansas City Chiefs_foto_reuters-65b78c2c695ff.webp Foto: Reuters

Branitelj naslova Kansas City Chiefs i San Francisco 49ers igrat će veliko finale NFL-a koje će, u noći s 11. na 12. februar, biti odigrano u Las Vegasu.

Dramatična su i napeta bila konferencijska finala u kojima je Kansas City u gostima savladao najbolju ekipu osnovnog dijela sezone američkog nogometa Baltimore Ravens 17:10, dok je San Francisco pred svojim navijačima, u velikom preokretu, nadjačao Detroit Lions 34:31, javlja Hina.

Kansas City je Super Bowl izborio četvrti put u posljednjih pet godina, a u prvom poluvremenu gostovanja kod Baltimorea ponovno je besprijekorno funkcionirala veza quarterbacka Patricka Mahomesa i tight enda Travisa Kelcea. Na poluvremenu je Kansas City vodio 17:7 nakon čega je uslijedio nastavak u kojem su dominirale i inače sjajne odbrane oba sastava.

Takav ritam utakmice odgovarao je Kansas Cityju koji je čuvao prednost od dva posjeda, iako se Baltimore imao šansu vratiti. No, na startu posljednje četvrtine Sneed je fantastičnom obrambenom reakcijom izbacio loptu iz naručja domaćeg igrača Zayja Flowersa na samom pragu polaganja, dok je sedam minuta prije kraja presječeno riskantno bacanje quarterbacka Lamara Jacksona, koje je, također, moglo dovesti Baltimore do 14:17.

Kansas City je do kraja sačuvao prednost i izborio nastup na 58. Super Bowlu gdje će im suparnik biti San Francisco.

Veliki preokret San Francisca

Pred ispadanjem u finalu Nacionalne konferencije bio je San Francisco jer je na poluvremenu domaćeg susreta gubio od Detroita 7:24. Ogromna je razlika bila između ove dvije ekipe na terenu tokom uvodnih 30 minuta, ali sve se okrenulo u trećoj četvrtini.

Stali su i odbrana i napad Detroita, a San Francisco je kroz treću četvrtinu uspio izjednačiti na 24:24. Deset minuta prije kraja Jake Moody je pogodio field goal za 27:24, a San Francisco je veliki povratak zaokružio polaganjem Mitchella za 34:24 tri minute prije kraja. Detroit je time propustio ogromnu šansu da prvi put u svojoj historiji zaigra Super Bowl.

Kansas City je pretprošle godine u Super Bowlu pobijedio Philadelphiju 38:35, a prije toga Chiefsi su pobjednici NFL lige bili u sezoni 2019/20. Upravo su tada u finalu svladali San Francisco 31:20. Također, Kansas City bi potencijalnom pobjedom ove godine postao prva ekipa, nakon 19 godina i New England Patriotsa, koja je odbranila naslov.

U svojoj historiji Kansas City ima tri osvojena SuperBowla, dok je San Francisco pet puta bio najbolji, posljednji put 1995. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()