Zvezdi evropsko proljeće ostaje pusti san, Barcelona osigurala nokaut fazu Lige prvaka

Sada Zvezda nema ni teoretske šanse da završi treća u grupi G jer ima tri boda manje od večerašnjeg rivala

28.11.2023. 23:00
  • Podijeli:
Zvezda Jang Bojs Hvang-6566605eedc40.webp Foto: Anthony Apex/Keystone via AP/Tanjug

Širom Evrope večeras su se igrale utakmice 5. kola Lige prvaka. Barcelona je pobjedom osigurala nokaut fazu, dok je Zvezdi zbog poraza u Bernu evropsko proljeće ostalo samo pusti san.

Barcelona je na Olimpijskom stadionu u Kataloniji rezultatom 2:1 savladala Porto te je tako osigurala osminu finala elitnog takmičenja.

Do pobjede je Barcelona stigla nakon preokreta jer je portugalski tim u 30. minuti preko Pepêa došao u vodstvo od 1:0, ali potom je na scenu stupio sjajni Joao Cancelo.

Cancelo u 32. minuti na asistenciju Pedrija poravnava na 1:1, a potom u 57. asistira za Joaa Felixa, koji pogađa za preokret Katalonaca i vodstvo od 2:1.

Barcelona je ostala prva na tabeli i sada ima 12 bodova, tri više od Porta i Šahtara, ali pošto ima bolji međusobni omjer u duelima s Portugalcima siguran je učesnik osmine finala. Porto će u posljednjem kolu imati direktan duel sa Šahtarom koji će odlučiti drugog putnika u nokaut fazu iz grupe H.

Nogometaši Crvene zvezde su u isto vrijeme doživjeli bolan poraz u švicarskom Bernu, gdje ih je s 2:0 savladao Young Boys, a tako su snovi prvaka Srbije o evropskom proljeću ugašeni. 

Sada Zvezda nema ni teoretske šanse da završi treća u grupi G jer ima tri boda manje od večerašnjeg rivala, koji je uspješniji u međusobnim duelima i tako je osigurao put u nokaut fazu Evropske lige.

Prva dva mjesta rezervisana su za Manchester City i RB Leipzig, koji su se večeras sastali na Etihadu, a nevjerovatnim preokretom je do pobjede od 3:2 došao šampion Engleske.

Openda je s dva gola donio veliko vodstvo Leipzigu, da bi potom u nastavku meča Haaland i Foden poravnali na 2:2, a tri minute prije kraja Alvarez kompletira preokret i postavlja konačnih 3:2.

City uoči posljednjeg kola ima čak šest bodova više od Leipziga i sigurno s prvog mjesta ide u osminu finala, a njemački tim s drugog. Young Boysi će u Evropsku ligu.

Rezultati, strijelci i tabele:

Grupa G:

Manchester City - RB Leipzig 3:2 (Haaland 55', Foden 70', Alvarez 87'/ Openda 13', 33')

Young Boys - Crvena zvezda 2:0 (Nedeljković 8'ag, Blum 29')

Grupa H:

Barcelona - Porto 2:1 (Cancelo 32', Joao Felix 57' / Pepê 30')

Šahtar - Antwerp 1:0 (Matvienko 12')

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()