Zmajevi ne mogu igrati protiv Srbije, ali mogu sa Hrvatskom, UEFA uvela novosti, određeni i termini

Nositelji, odnosno reprezentacije iz prvog šešira, koje će biti i potencijalni rivali BiH, su: Španija, Hrvatska, Italija i Nizozemska

01.02.2024. 12:40
  • Podijeli:
Zmajevi_trening_vaduz_foto_FB-65284abf085fd.webp Foto: Facebook/Nogometni savez Bosne i Hercegovine

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, osim plasmana u baraž za EURO 2024, osvajanjem Lige nacija B3 izborila je promociju u evropsku elitu, odnosno u Ligu A.

Zmajevi će tako na žrijebu četvrtog izdanja najmlađeg UEFA reprezentativnog takmičenja koje će biti održano 8. februara u Parizu (18 sati) biti smješteni u elitu, među 16 najboljih timova Starog kontinenta.

Izabranici selektora Save Miloševića smješteni su u četvrti šešir zajedno sa reprezentacijama Izraela, Srbije i Škotske. Ujedno, ove tri reprezentacije neće moći biti protivnici bh. tima.

Nositelji, odnosno reprezentacije iz prvog šešira, koje će biti i potencijalni rivali BiH, su: Španija, Hrvatska, Italija i Nizozemska.

U drugom potu su Danska, Portugal, Belgija i Mađarska, dok ćemo iz treće jakosne grupe dobiti jednog od sljedećih rivala: Švicarska, Njemačka, Poljska i Francuska.

U Ligi A, B i C bit će formirane četiri grupe sa po četiri reprezentacije.

UEFA je uvela i jedan novitet. Od ove sezone osim posljednjeplasiranih reprezentacija iz liga moći ispasti i trećeplasirani koji će razigravati s drugoplasiranim iz niže lige, dok pobjednici liga imaju i dalje garantovan plasman u viši rang.

Liga nacija bit će važna i zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Sljedeće godine igraju se te kvalifikacije, a samo će osvajači grupa izboriti direktan plasman u SAD, Meksiko i Kanadu. U dodatne kvalifikacije će 12 drugoplasiranih te četiri najbolje ekipe iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti nastup kroz kvalifikacije.

Liga A

Šešir 1: Španija, Hrvatska, Italija, Nizozemska
Šešir 2: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska
Šešir 3: Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska
Šešir 4: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska

Liga B

Šešir 1: Austrija, Češka, Engleska, Vels
Šešir 2: Finska, Ukrajine, Island, Norveška
Šešir 3: Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora
Šešir 4: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan

Liga C

Šešir 1: Rumunija, Švedska, Armenija, Luksemburg
Šešir 2: Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva
Šešir 3: Sjevrna Makedonija, Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar
Šešir 4: Bjelorusija, Litvanija/Gibraltar*, Estonija, Latvija

Liga D

Šešir 1: Litvanija/Gibraltar*, Moldovija
Šešir 2: Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn

Raspord utakmica

1. kolo: 5-7. september 2024. godine
2. kolo: 8-10. september 2024. godine
3. kolo: 10-12. oktobar 2024. godine
4. kolo: 13-15. oktobar 2024. godine
5. kolo: 14-16. novembar 2024. godine
6. kolo: 17-19. novembar 2024. godine
Play-offs: 20-25. mart 2025. godine
Četvrtfinale Lige A: 20-25. mart 2025. godine
Finalni turnir: 4-8. juni 2025. godine

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()