UNA vremeplov: Otužni fudbal i labuđi pjev Plavih

U praskozorje rata na našim prostorima, Plavi su bili nadomak istorijskog podviga na svjetskim prvenstvima

12.11.2022. 20:28
  • Podijeli:
Jugoslavija Mundijal 1990_Reprezentacija.rs-1668278523510.webp Foto: Reprezentacija.rs

Mundijal u Italiji 1990. godine, 14. po redu, bio je labuđi pjev reprezentacije SFR Jugoslavije na najvećoj sceni.

U praskozorje rata na našim prostorima, Plavi su bili nadomak istorijskog podviga na svjetskim prvenstvima.

Hrabri selektor Ivica Osim odlično je manevrisao jugoslovenskim brodom kroz uzburkana mora, držeći fokus isključivo na fudbalu.

Skockao je Štraus sa Grbavice sjajnu ekipu, spoj dokazanih veterana i klinaca, popularnih Čileanaca koji su tri godine ranije pokorili planetu na Mundijalitu.

Uprkos tome, nije dobro počelo. Šta više, krenulo je debaklom protiv Zapadne Njemačke 1:4 nakon čega se nacionalni tim našao na streljani.

Pojedini mediji su išli toliko daleko da su napisali kako su Švabo i saradnici nakon poraza "stukli" 11 flaša viskija.

No, Osim se nije osvrtao. Spremio je ekipu za Kolumbiju i zlata vrijednim golom Davora Jozića Juga je stigla do ključnih bodova (1:0). Završna bitka u grupi sa Ujedinjenim Arapski Emiratima (4:1) bila je egzibicija u kojoj je Darko Pančev dva puta pospremio loptu u mrežu, a Robert Prosinečki i Safet Sušić po jednom.

U osmini finala na red je došao boj protiv Španaca, dužnika sa smotre koju su prije osam godina sami organizovali. Tada ih je sudija pogurao ka pobjedi, ali ovog puta se za sve pitao Dragan Stojković.

Piksi je odigrao utakmicu života u reprezentaciji, kod prvog gola je iskoristio prodor Zlatka Vujovića i dodavanje Srećka Kataneca, a onda "lažnjacima" izmaltretirao odbranu rivala, matirao nemoćnog Andonija Zubizaretu te potrčao u Osimov zagrljaj.

Furija se vratila u meč, izborila produžetak, ali joj spasa nije bilo. Stojković je presudio još jednom majstorijom, ovog puta iz slobodnjaka, pošto je "suvim listom" smjestio loptu u donji, nebranjeni ugao.

Uslijedila je fudbalska tragedija sa Argentinom koja je označila kraj jedne ere. A nije trebalo tako biti jer Plavi nisu bili u podređenom položaju, iako su zbog isključenja Refika Šabanadžovića u većem dijelu susreta bili brojčano slabiji.

Pobjednika je odlučio penal-rulet u kojem je viđen triler. Jer, Stojković je uzdrmao prečku i otežao posao Jugi. No, onda se "pojavio" Tomislav Ivković i odbranio udarac velikog Dijega Armanda Maradone. Kada je Pedro Troljo uzdrmao stativu, Plavi su došli pred vrata raja.

Nažalost, slabi udarci Dragoljuba Brnovića i Faruka Hadžibegića značili su poraz i oproštaj od turnira.

Argentinci su na penale izbacili i Italiju, da bi poklekli u slabom finalu protiv Zapadne Njemačke, u utakmici u kojoj je čovjek odluke bio Andreas Breme, koji je bio siguran sa "kreča" (1:0).

Inače, na smotri se igrao prilično otužan fudbal. Infrastruktura, navijanje, ambijent... sve je bilo na vrhunskom nivou. Međutim, dominirala je strategija po kojoj je važnije bilo ne primiti gol nego postići ga. Enormno veliki broj utakmica u nokaut fazi riješen je izvođenjem jedanaesteraca, a prosjek turnira od 2,21 pogotka po utakmici ubjedljivo je najniži u istoriji svjetskih šampionata.

I u ovakvim okolnostima pojedinci su zablistali punim sjajem. Kamerunac Rože Mila vratio se iz fudbalske penzije i predvodio svoju selekciju do mjesta među osam najboljih, a malo je nedostajalo pa da "nepobjedivi lavovi" šokiraju i Englesku i prođu u polufinale. Mila je sa 38 godina i 20 dana postao najstariji strijelac u analima Mundijala, a sopstveni rekord popravio je četiri godine kasnije.

Golman Argentine Serhio Goikočea "dovukao" je Gaučose do finala. On je šansu dobio nakon što se Neri Alberto Pumpido povrijedio još u grupnoj fazi. No, ispostavilo se da to nije bio hendikep za aktuelne prvake, pošto je za nepunih 600 minuta fudbala kapitulirao svega tri puta, a izdominirao je i u penal-ruletima u četvrtfinalu i polufinalu.

Na koncu, ne možemo a da ne spomenemo Salvatore Tota Skilaćija. Omaleni napadač u reprezentaciju je ušao na "mala vrata", ali je šansu majstorski iskoristio. Postao je najbolji strijelac Mundijala sa šest golova na šest različitih utakmica. Toto je tada zablistao, ali više nikada nije ponovio partije kao tog ljeta.

Top 10 u Italiji: Zapadna Njemačka, Argentina, Italija, Engleska, Jugoslavija, Čehoslovačka, Kamerun, Republika Irska, Brazil, Španija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()