UNA vremeplov: Heroji, antiheroji i krah države koja ne postoji

Nakon selektorovog poteza sve je, kao u Balaševićevoj pjesmi, "otišlo u Honduras"

16.11.2022. 16:22
  • Podijeli:
SCG Mundijal 2006_FIFA-1668605566964.webp Foto: FIFA

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine imalo je svoje heroje i antiheroje, te je označilo ispraćaj u istoriju državne zajednice Srbijie i Crne Gore koja je doživjela potpuni krah.

Po posljednji put Plavi su odigrali sjajne kvalifikacije tokom kojih su primili samo jedan gol i u ozbiljnoj konkurenciji uvijek jake Španije sve bolje Bosne i Hercegovine, nepredvidive Belgije, te Litvanije i San Marina izašli kao pobjednici.

Plejada dokazanih asova trebalo je zadnji put da zablista na najvećoj sceni prije nego što Beograd i Podgorica svako krene na svoju stranu. Pa ipak, put od velikih nadanja do sloma je kratak.

Svega nekoliko dana prije početka Mundijala bilo je i zvanično jasno da SCG više ne postoji. Uticalo je to, bez sumnje, i na igrače. Jer, kako igrati za državu koje nema?

No, to je bio manji problem. Glavna nedaća je dolazila iz sopstvenih redova. Ozbiljan konflikt Nemanje Vidića i Mateje Kežmana uzdrmao je temelje nacionalnog tima. Konstantno nezadovoljstvo Danijela Ljuboje "kočilo" je ekipu.

Šlag na tortu stavio je selektor Ilija Petkovića tako što je u reprezentaciju pozvao, ni manje ni više, nego svog sina Dušana. Nakon toga sve je, kao u Balaševićevoj pjesmi, "otišlo u Honduras".

Premijera sa Holandijom i nije bila toliko strašna, iako je upisan poraz (0:1). Druga utakmica jeste bila strašna. Noćna mora. Horor. Kakao vam volja. Moćna Argentina sa prekaljenim asovima i zvijezdom u nastajanju Lionelom Mesijem pregazila je Plave sa 6:0, uz pogodak za TV špice Estebana Kambijasa kojem je prethodilo 25 dodavanja Gaučosa.

Činilo se da će utješna pobjeda za kraj jednog poglavlja uslijediti protiv Obale Slonovače, pošto je SCG povela 2:0. Rezultat na kraju glasio je 3:2 u korist afričke selekcije.

Ni Hrvatska se nije proslavila u Njemačkoj, ali se bar nije obrukala kao komšije. Četa Zlatka Kranjčara kvalifikacionu grupu je završila kao prva, potom na startu skupo prodala kožu prvaku Brazilu (0:1) u meču u kojem je presudio čuveni Kaka.

Vatreni su pravu šansu vrebali protiv rivala po mjeri, Australije i Japana. Međutim, propustili su obje. Duel sa predstavnicima Zemlje izlazećeg sunca su okončali sa mršavih 0:0, dok su protiv Kengura dva puta vodili, ali nisu uspjeli da slave. Gol Harija Kjuela za 2:2 poslao je Hrvate kući, a Australijance u osminu finala.

Dodajmo ovom i da je već pomenuta reprezentacija BiH izdanjima u ovom kvalfiikacionom ciklusu nagovijestila da se na nju treba ozbiljno računati u godinama koje slijede. Pobjeda nad Belgijom, dva remija sa Španijom, neriješen ishod protiv SCG jasno su pokazali da Zmajevi idu uzlaznom putanjom koja će najvišu tačku dosegnuti osam godina kasnije.

A sada, malo o herojima. To su bili fudbaleri Italije koji su na rijetko viđen način otišli do kraja, do četvrtog pehara.

Uzdrmani Kalčopolijem, Azuri su na smotru došli kao autsajderi. Apsolutno niko ih nije vidio u borbi za medalje.

A možda je to bila i olakšavajuća okolnost za izabranike Marčela Lipija, da bez pritiska idu korak po korak.

Bio je to istinski trijumf kolektiva pošto je nastupio 21 od 23 reprezentativca. Čak deset njih se upisivalo u strijelce. Primili su samo dva pogotka, jedan je bio autogol, a drugi je postignut sa "kreča".

Nisu Italijani blistali. Grupu su, doduše, lako riješili, ali su u osmini finala srušili Australiju golom Frančeska Totija sa penala u 90+5' (1:0). Ukrajina nije bila velika prepreka (3:0), ali jeste Njemačka u polufinalu, koja je položila oružje pogotkom Fabija Grosa u 119. minutu nakon čega je Alesandro del Pjero stavio tačku (2:0).

Finale sa Francuzima je bilo antologijsko i izrodilo je jednog antiheroja. Zinedin Zidan je "vukao" Trikolore na ovom turniru, na startu završne predstave je i pogodio sa "kreča" nakon čega je Marko Materaci izjednačio.

Upravo su njih dvojica obilježili završni boj. Početkom drugog produžetka Zizu je dozvolio da ga rival isprovocira. Udario ga je glavom i za njega je meč bio gotov. Dugo je ova priča vukla "repove", svi su se pitali šta je Italijan tačno rekao Francuzu koji je tada izgubio kompas. Spekulisalo se da mu je spomenuo majku,  sestru... Na koncu, samo njih dvojica znaju pravu istinu.

Bilo kako bilo, Azuri su na taj način dobili psihološku prednost koju su iskoristili u penal-ruletu, pošto su svi pogađali metu. Na drugoj strani David Trezege nije i velike italijanska fešta u Berlinu, te mnogim gradovima u otadžbini mogla je da počne.

Top 10 u Njemačkoj: Italija, Francuska, Njemačka, Portugalija, Brazil, Argentina, Engleska, Ukrajina, Španija, Švajcarska.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()