UNA pita: Zašto Vlahović vrijedi više od kompletnog tima Zmajeva?

BiH trenutno vrijedi 81,1 milion evra, a adut Srbije 85.000.000, po čemu je najskuplji u regiji. Ista formula je korištena za obje cifre

22.09.2022. 20:04
  • Podijeli:
Vlahović Zmajevi_Pixsell-1663838018796.webp Foto: Pixsell

Smjena generacija. Loša infrastruktura. Nedovoljno jaka domaća liga. Slabe investicije u stručnu edukaciju. Neefikasan fudbalski sistem. Komplikovana struktura saveza. Politika.

Ovo je rezime većine odgovora na pitanje iz naslova koje su za UNU dali fudbalski stručnjaci i proslavljeni igrači. Ima, pak, i onih koji smatraju da je trenutni pad kraj jednog ciklusa i da će kroz godinu, dvije Zmajevi opet početi da se dižu.

Bilo kako bilo, sljedeća činjenica je poražavajuća: kompletna reprezentacija BiH trenutno vrijedi 81,1 milion evra, dok najjači adut Srbije Dušan Vlahović "košta" 85.000.000, po čemu je prvi u regionu.

Ovo su podaci specijalizovanog sajta Transfermarkt. Može se diskutovati da li su u "bocu" tačni ili ne, međutim, ista formula je korištena za dobijanje obje cifre.

Primjera radi, kada je Safet Sušić 2014. godine odveo bh. tim na Mundijal u Brazilu, vrijednost ekipa tada je iznosila 128,5 miliona evra.

To nije bila velika razlika u odnosu na Hrvatsku, koja je prije osam godina bila na "koti 187,5". Danas Vatreni vrijede čak 356.400.000 evropskih novčanica.

Dakle, Zmajevi su u padu, a povoljan epilog predstojećih mečeva sa Crnom Gorom i Rumunijom mogao bi im pomoći da se barem stabilizuju, ako ne i da krenu uzlaznom putanjom.

"Dok sam bio selektor, dobro smo kotirali na FIFA rang listi, imali solidnu igru, nosili se sa jakim reprezentacijama. Poslije je uslijedio pad. Jedan od razloga za to je smjena generacija. U timu više nema Senada Lulića, Vedada Ibiševića, Ognjena Vranješa, Asmira Begovića... To je samo jedan od odgovora. Problem je i što nema kontinuiteta na klupi i u savezu. Česte promjene nisu donijele mnogo pomaka naprijed", izjavio je Mehmed Baždarević.

Nekada najbolji igrač jugoslovenske i najuspješniji stranac francuske lige dodao je da su politika i podjele u savezu na tri strane kočnica napretka, dok je podatak da država nema dva ili tri pristojna stadiona za veliku scenu nazvao sramotnim.

"Evo već 20 godina govorim da je potrebno napraviti strukturu koja bi nam omogućila da "proizvodimo" fudbalere za reprezentaciju. Tvrdim da 40 do 45 odsto njih mora dolaziti iz domaće lige. Kad tad će morati da zaživi investiranje u domaće prvenstvo. Premijer liga BiH nije dovoljno jaka jer nema adekvatnog ulaganja. Bojim se šta će biti sa reprezentacijom kada se penzionišu još dva, tri proslavljena igrača", pesimističan je popularni Meša.

Njegovo mišljenje dijeli i Asmir Avdukić. Nekadašnja reprezentativna "jedinica" u prvi plan problema je stavio upravo domaći šampionat. Čovjek koji je 2014. bio dio mundijalske družine smatra da je neophodno okrenuti se mladim snagama:

"Nemamo dovoljno razvijenu domaću ligu. U takvom okruženju mladi se ne mogu razvijati na pravi način kako bi jednog dana napravili iskorak i jake karijere u inostranstvu. Naravno, infrastruktura mora biti bolja, edukacija stručnog kadra takođe. Pogledajte samo okruženje, kako i koliko na primjer Hrvatska ulaže u fudbal. Kakvi su to tereni, tu dolaze i strani treneri, a sve to utiče na kvaltet".

Avdukić smatra da Bosna i Hercegovina pod hitno mora da učini isto kao komšije:

"Jer, ako ne okrenemo evropskim trendovima, ovaj pad će biti nastavljen. Još uvijek imamo kvalitetnih fudbalera u reprezentaciji. Samo, pitanje je šta nas čeka kad oni završe karijere. Kakav kvalitet će ostati, koliko ćemo opet čekati na vizu za Mundijal ili Evropsko prvenstvo", zapitao se trener banjalučkog Željezničar Sport-tima.

I dok su Baždarević i Avdukić zabrinuti, Faruk Hadžibegić tvrdi da je pitanje dana kada će Zmajevi ponovo krenuti da se dižu.

U razgovoru za UNU proslavljeni defanzivac se prvo osvrnuo na trenutne vrijednosti fudbalera i nacionalnih timova, ocijenivši da na njih utiče svjetski biznis koji prevazilazi sportske okvire.

"Velike pare se vrte, TV prava se unaprijed prodaju za ogromne cifre, a navedene vrijednosti igrača su proizvod više faktora. Vlahović je odličan igrač, ali treba se zapitati da li bi njegova vrijednost bila ista da ne igra u jednoj od liga petice i klubu kakav je Juventus, istakao je Hadžibegić.

Čovjek koji je u trenerskoj karijeri, između ostalih, vodio i BiH, te još petnaestak klubova i reprezentacija ne brine za budućnost bh. fudbala.

"U našem savezu se dobro radi. BiH ima jako mladu i perspektivnu ekipu. Istina, nije ova generacija još na nivou prethodnih, ali obećava. Ako izuzmemo Edina Džeku i Miralema Pjanića, mislim da su svi igrača tu, manje više, u "pet deka". Ne bih nikog izdvajao, samo treba da nastave sa ozbiljnim radom i za godinu ili dvije igraće u najjačim ligama. Imamo dobru polaznu osnovu", zaključio je Hadžibegić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()