Srbija i Albanija zajedno organizuju Evropsko prvenstvo u fudbalu?

Albanija planira da se kandiduje za domaćinstvo turnira i spremna je da to učini zajedno sa Srbijom

10.05.2024. 14:35
  • Podijeli:
fudbalske-lopte-foto-pixell.jpg Foto: Pixsell

Albanski i srbijanski fudbalski savez razmatraju mogućnost zajedničke organizacije završnog turnira Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine.

Albanija planira da se kandiduje za domaćinstvo turnira i spremna je da to učini zajedno sa Srbijom.

"Albanija je jedan od glavnih kandidata za domaćina finalnih utakmica Evropskog prvenstva. AFF je uputio zahtjev UEFA, da Albanija bude jedna od zemalja domaćina finala ovog takmičenja. Budući da nisu ispunjeni uslovi u pogledu broja stadiona potrebnih da naša zemlja bude domaćin svih finalnih utakmica U-21 Evropskog prvenstva, AFL će sarađivati sa FS Srbije na zajedničkom domaćinu finalne faze EURO 2027", stoji u saopštenju FS Albanije.

Oglasili su se i najvatreniji navijači albanske reprezentacije, koji su oštro reagovali na saopštenje Albanskog fudbalskog saveza i javno se usprotivili ovoj inicijativi.

"Vijest o organizaciji Evropskog prvenstva nade (U21) 2027. od strane Srbije kruži od početka marta 2024. U ovoj vijesti se objavljuje da se Srbija sama prijavljuje za organizaciju ovog Evropskog. U istim vijestima piše da bi Srbija "mogla tražiti od UEFA-e da organizira prvenstvo zajedno s Albanijom".

Srbija je, osim za zločine i genocid nad Albancima, u nekoliko slučajeva kažnjena od strane UEFA-e zbog svojih rasističkih i nasilnih navijača sve do ubojstava. Što se tiče izravnih sportskih odnosa Albanije i Srbije, ne vjerujemo da su zaboravljene scene, pozivi, zločinac za klanje i ubijanje Albanaca, napadi na naše igrače 14. oktobra 2014., te teror nad delegacijom. Slične parole nastavljaju širiti srpski navijači na utakmicama u kojima uopšte nema albanskih timova. Ni za što od toga nisu tražene isprike, naprotiv, protiv nas su se "sportski" borili do najviših sportskih terena", objavili su navijači crveno-crnih. Tu se nisu zaustavili.

"S obzirom da se sport često i s pravom koristi za promicanje mira, saradnje, razumijevanja i nade, neistinu, fasadu, propagandu i u najboljem slučaju PR treba malo profesionalnije organizirati i "prodati" javnosti. Dakle, bilo bi dobro da AFL pokaže je li ranije tražio organizaciju U21 Euro 2027. zajedno sa Sjevernom Makedonijom ili s Crnom Gorom? Sve dok ne ispunimo tehničke uvjete, ne trebamo prodavati svoj obraz i nacionalne interese. Imamo dosta susjeda, zašto zaobilazimo Kosovo da bismo pomogli Srbiji?", navedeno je u saopštenju albanskih navijača.

Žestoke su reakcije u Albaniji i na Kosovu, pa nije isključeno da pod pritiskom Albanski fudbalski savez odustane od zajedničke kandidature sa Srbijom kada je u pitanju organizacija U21 Evropskog prvenstva.

Osim toga, dosta je onih u Srbiji koji se također protive ideji da Srbija i Albanija sarađuju, a sport je ionako odavno na ovim prostorima u raljama politike i snažnog pritiska i glasa navijača i javnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()