Sportska 2022: Krunisanje fudbalskog kralja

Leo je na klupskom planu osvojio sve, postavio rekorde, iznova pisao fudbalske almanahe, volšebno pomjerao granice... Pa ipak, da bi u istoriju bio upisan kao najbolji ikada, nedostajao mu je reprezentativni pečat

31.12.2022. 13:48
  • Podijeli:
Messi plašt_Profimedia-63a7353a31b46.webp Foto: Profimedia

Centralni sportski događaj 2022. godine bio je katarski Mundijal, a centralna figura dugo iščekivane planetarne smotre bio je Lionel Mesi.

Leo je na klupskom planu u posljednje skoro dvije decenije osvojio sve, postavio mnoge rekorde, iznova pisao fudbalske almanahe, volšebno pomjerao granice...

Pa ipak, da bi u istoriju bio upisan kao najbolji ikada, nedostajao mu je reprezentativni pečat. Ciklus po ciklus, on je izostajao. A onda su Gaučosi prošle godine osvojili Kopa Ameriku, kao najavu onoga što slijedi u Kataru. Nisu, doduše, briljirali, pogotovo ne na premijeri kadasu doživjeli šamar od Saudijske Arabije.

On je, čini se, bio opomena u pravo vrijeme pošto su Argentinci nakon toga vezali šest pobjeda, a posljednju protiv tada još aktuelnog prvaka Francuske nakon penala u, po mnogima, najboljem finalu ikada.

Bio je to signal za neviđenu feštu u otadžbini. Više od četiri miliona ljudi je pohrlilo na ulice i trgove da pozdravi svoje junake koji su Argentini donijeli treći sveti gral.

Na istoj smotri Hrvatska je napravila još jedan podvig, pošto je osvojila bronzu. Vatreni nisu blistali, međutim, igrali su svoju igru koja ih je odvela do cilja - trećeg mundijalskog odličja.

Istom su se potajno nadali i u Srbiji, međutim, želje su jedno, realnost drugo. Orlovi se nisu proslavili, osvojili su samo jedan bod, bili posljednji u grupi, te spoznali da su još daleko od svjetskog fudbalskog krema. Vjerovali su učenici Dragana Stojkovića da su mu bliže pošto su kvalifikacionu grupu za SP okončali kao prvi, a potom izborili i plasman u elitnu diviziju Lige nacija. Ali...

Isti podvig napravila je i reprezentacija BiH. Predvođeni Edinom Džekom, Zmajevi su stigli do prvog mjesta i od narednog ciklusa igraće sa najboljim timovima kontinenta. Uz to, obezbijeđen je i lakši put do vize za Evro 2024.

Tamo će gotovo izvjesno biti već pomenuta Hrvatska, koja se u prethodnom ciklusu već takmičila u najvišoj klasi i slavila, osiguravši plasman na F4 Lige nacija.

Kada smo već kod fudbala, vrijedi istaći i da je Zrinjski u velikom stilu stigao do titule šampiona BiH. Plemići su igrali vrhunski fudbal i zasluženo stigli do pehara. Uz to, bili su nadomak istorijskog plasmana u grupnu fazu UEFA takmičenja - Lige konferencije. No, Slovan je bio bolji nakon penala. I drugi pehar, namijenjen pobjedniku Kupa, otišao je u Mostar - Veležu.

U Srbiji, Crvena zvezda je odbranila primat, pošto je osvojila duplu krunu. Dinamo je u Hrvatskoj nastavio dominaciju novim šampionskim peharom, dok je Kup pripao Hajduku.

U Ligama petice radovali su se Mančester siti, Real, Bajern, Milan i Pari Sen Žermen.

Ligu šampiona je pokorio Real pobjedom nad Liverpulom (1:0). U Ligi Evrope najbolji je bio Ajntraht, koji je do podviga stigao preko Rendžersa poslije penala (5:1, 1:1). Roma je pokorila Ligu konferencije, minimalcem protiv Fejnorda (1:0).

Za kraj fudbalskog "skenera" i tužne vijesti: jedan od najboljih igrača sa ovih prostora ikada, Siniša Mihajlović, preminuo je nakon duge borbe sa leukemijom, a nedugo potom i po mnogima najveći igrač svih vremena, Pele. Prije njih, napustio nas je i Ivica Osim.

Popularni Miha imao je šampionski genetski kod, u karijeri se naosvajao trofeja, iz slobodnjaka nadavao golova koji se i dan danas prepričavaju, kao trener činio čuda, borio se uvijek i do danjeg daha... Nažalost, opaka bolest ga je savladala u trećoj rundi.

Legendarni Edson Arantes do Nascimentov preminuo je nakon dugogodišnje borbe sa velikom bolešću. Pele je dugo bolovao od raka crijeva, a bolest je uzela maha i napala srce i bubrege. Čuveni Brazilac se pokušao izboriti, ali nije uspio pobijediti u životnoj utakmici...

Osim je ostavio dubok trag u regionalnom fudbalu, prvo kao igrač, potom i kao trener. Više od njegovih rezultata i podviga govori podatak da je bio poštovan od Vardara do Triglava, da su hvalospjeve o Švabi pisali u Austriji, Grčkoj, Holandiji, Francuskoj, Japanu...

U košarkaškoj žiži bio je Evrobasket, od kojeg se mnogo očekivalo kada se radi o ekipama sa naših prostora. BiH je nastup završila već u grupi, iako je pobjeda nad Slovenijom nagovijestila velike domete. Srbija, koja je bila projektovana za zlato, nakon blistave preliminarne faze opet je šokantno zaustavljena u duelu sa Italijom. U osmini finala je stala i Hrvatska, koja je pomalo kalkulisala u grupi, da bi oružje položila pred Finskom koju je "birala", dok je Crna Gora ispala od Njemačke. Slovenija, tada još aktuelni prvak, iznenađujuće je ispala u četvrtfinalu od Poljske.

Slična priča je bila i sa Mundobasketom za dame. Zmajice su sa velikim nadama krenule put Australije, no "tamo dole" su doživjele pet teških poraza i takmičenje okončale na posljednjen, 12. mjestu. Srbija je prošla grupu, ali dalje od četvrtfinala nije mogla. Moćne Amerikanke, nove-stare šampionke bile su prejake.

Domaće prvestvo osvojila je Igokea, kojoj je pripao i Kup. U konkurenciji dama prvakinje su postale košarkašice Plej-ofa, koje su drugi pehar predal Orlovima.

ABA ligu osvojila je Crvena zvezda poslije triler serije i majstorice sa Partizanom, 3-2. Zvezda je preko FMP-a stigla i do nacionalne titule, koja je u Hrvatskoj pripala Ciboni poslije uzbudljive serije sa Zadrom.

F4 Evrolige odigran u Beogradu bio je trijumfalan za Efes, koji je na krilima sjajnog Vasilija Micića odbranio primat slavivši u finalu protiv Reala (58:57). Ligu šampiona je osvojio sastav Tenerifa pobjedom protiv Manrese (98:87). NBA šampion postao je Golden Stejt preko Bostona (4-2), u sezoni u kojoj je Nikola Jokić odbranio MVP priznanje.

Rukometaši Švedske zasjali su punim sjajem na Evropskom prvenstvu, u čijem finalu su po notama Jima Gotfridsona srušili Španiju (27:26), došavši tako do pete titule, kojom su na dva koraka pobjegli Francuzima. Hrvatska je bila osma, Srbija 14, a BiH tek 23.

Rukometašice Norveške su trijumfom nad Danskom (27:25) došle do rekordnog, devetog kontinentalnog pehara. Sjajna je bila i Crna Gora, treća, Hrvatska je završila kao 10, a Srbija 15. U Ligi šampiona, Barselona je preko Vive Kielcea nakon produžetka (37:35) osvojila rekordni, 11. trofej.

Na bh. sceni, Borac je sa izuzetno mladom ekipom napravio podvig i otišao do kraja, baš kao i Grude u konkurenciji dama. U Hrvatskoj je dominaciju nastavio Zagreb, a u Srbiji Vojvodina, devetim lovorom u nizu.

Odbojkašice Srbije u velikom stilu su odbranile planetarni primat. Plave gracije su upisale sve pobjede, da bi najbolje ostavile za kraj i u finalu protiv Brazila demonstrirale silu (3:0).

Centralna figura šampionata bila je skromna djevojka iz Bileće, Tijana Bošković. Popularna Tića dijelila je lekcije na mreži, bila je naprosto nezaustavljiva, za što je nagrađena MVP nagradom.

Na turniru je nastupila i Hrvatska, koja je zauzela 22. poziciju.

Na svjetskoj smotri odbojkaša, Italija je uzela zlato preko Poljske (3:1). Srbija je zauzela pomalo razočaravajuće, deveto mjesto.

Zaksa je postala klupski šampion Evrope, zahvaljujući sigurnom trijumfu protv Trentina (3:0).

U bh. prvenstvu radovao se Kakanj, te odbojkašice Jedinstva, koje su po ko zna koji put potvrdile da im u državi nema ravnih. Prvak Srbije bila je Vojvodina, a Hrvatske HAOK Mladost.

Španija je krunisana svjetskim vaterpolo šampionom trijumfom nad Italijom (15:14). Nadmetanje u Budimpešti Hrvatska je okončala kao četvrta, a Srbija peta.

Zato su se Barakude iskupile nekoliko sedmica kasnije te poslije drame srušile Mađarsku (10:9), osvojivši tako drugu titulu kontinentalnog prvaka za veliku feštu u Splitu. Na istom turniru su srpski Delfini opet podbacili i bili tek deveti, nakon čega je dugogodišnji selektor Dejan Savić odstupio.

Po sličnom scenariju je odigrano finale Lige šampiona u Beogradu, gdje je Pro Reko u trileru srušio Novi Beograd (17:16) za jubilarnu i rekordnu, 10. titulu.

Teniska godina bila je gorko-slatka. Gorka, jer je po mnogima najbolji teniser svih vremena Novak Đoković na najbrutalniji način spriječen da nastavi žetvu trofeja. Iz Australije je deportovan kao kriminalac, za trijumf na Vimbldonu "nagrađen" je sa nula ATP bodova, u Kanadu i Ameriku nije mogao ni da uđe, zbog čegaje ostao bez 10.000 potencijalnih poena.

U njegovom odsustvu Australijen open je uzeo Rafael Nadal, a kod dama se radovala Ešli Barti. Rafa je odbranio primat na pariskoj šljaci, gdje je trofej podigla i Iga Švjontek. Pored Noleta, u Londonu je slavila i Elena Ribakina. Srbinovo odsustvo na US openu iskoristio je Karlos Alkaraz, šampion uz Švjontek.

Pa ipak, Đoković je prebrodio sve loše stvari i trijumfovao na završnom mastersu u Torinu, što će mu biti sjajna uvertira pred novu sezonu.

Teniskom rezimeu treba dodati i podatak da Dejvis kup osvojila Kanada slavivši portiv Australije (2-0) u Malagi.

Naravno, neizostavan je podatak da je veliki Rodžer Federer u 2022. okačio reket o klin. Dugo se vjerovalo da je švajcaraca GOAT, da mu nema ravnog. Pa ipak, dolaskom na scenu Nadala, a pogotovo Đokovića, Federer je pao u drugi, potom i u treći plan. Sada, kad je u penziji, može se reći da je Rodžer igrao najelegantniji tenis ikada, ali ne i najbolji.

Sa aspekta atletike, 2022. godina bila je više nego uspješna. Na Svjetskom prvenstvu u zatvorenom Ivana Vuleta osvojila je zlato u skoku u dalj, na prvenstvu na kojem je najuspješnija bila Etiopija sa četiri zlatne, tri srebrne i dvije bronzane medalje. Sandra Perković je na planetarnoj smotri na otvorenom uzela srebro u bacanju diska.SAD su zbirno pomele konkurenciju kolekcijom odličja 13-9-11.

Region je napravio žetvu medalja na Evropskom prvenstvu u Minhenu. U bacanju kugle Filip MIhaljević bio je prvi, a Armin Sinančević drugi. Matea Parlov Koštro u maratonu je uzelo srebro, dok su već pomenute Vuleta i Perkovićeva bile su dominantne u svojim disciplinama.

Marija Vuković okitila se srebrom u skoku u vis, ispred mlade Angeline Topić. Podvig je napravila i Adriana Vilagoš vicešampionskom krunom u bacanju koplja.

Mlada Mostarka Lana Pudar naprosto nas je oduševila u 2022. Nije da na to nismo navikli, ali iznova i iznova je pomjerala granice, potvrđujući da je jedan od najvećih plivačkih talenata ikada viđenih na našim prostorima.

Djevojka koja mora da se se snalazi kako zna i umije da bi uopšte odradila trening, dosegnula je nebeske visine osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Rimu u disciplini 200 metara leptir, dok je na duplo kraćoj dionici bila bronzana.

Kolekciji medalja dodala je dva mediteranska zlata, te dvije juniorske titule i jedan vicešampionski lovor. Teško da je bolje moglo... Zbog sveganavedenog proglašena je najboljom sportistkinjom BiH, te izabrana u Top 10 balkanskih.

Za kraj ove sportske šetnje zavirićemo u svijet brzine. U Formuli 1 je izostala drama, s obzirom na to da se novi-stari šampion Maks Ferstapen prošetao do titule. Red Bul je bio predominantan tako da su Bikovi zasluženo uzeli i konstruktorski naslov.

S druge strane, drama je dosegla vrhunac u Moto GP-u. Polovinom sezone činilo se da Fabio Kvartararo ide ka odbrani pehara. No, Frančesko Banjaja je imao zadnju riječ. Popularni Peko je na volšeban način u finišu kampanje stigao do prve krune, te postao prvi šampion ponikao u akademiji čuvenog Valentina Rosija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()