Spektakularan žrijeb: Srbija i BiH saznali rivale u grupama Lige nacija

Srbija, koja će debitovati A ligi nalazi se u grupi zajedno sa Španijom, Danskom i Švajcarskom

08.02.2024. 18:56
  • Podijeli:
uefa-liga-nacija-reuters.jpg

Danas je u Parizu održan žrijeb za četvrto izdanje Lige nacija, a svoje protivnike u elitnoj Ligi A nacija saznali su BiH i Srbija, koje su u posljednjem izdanju osvojile Ligu B.

BiH i Srbija su se našli u četvrtom "šeširu", pa su za rivali dobili po jednog protivnika iz trećeg, drugog i prvog šešira. Tako će BiH igrati u grupi u kojoj se nalaze Nizozemska, Mađarska, Njemačka.

Srbija, koja će debitovati A ligi nalazi se u grupi zajedno sa Španijom, Danskom i Švajcarskom.

Ovogodišnja Liga nacija počinje 5. septembra i trajaće do 19. novembra. Po dvije najbolje selekcije iz svake grupe A divizije izboriće plasman na završni turnir, ukupno osam, umjesto dosadašnje četiri. Trećeplasirane reprezentacije će igrati baraž za ostanak u Ligi A protiv drugoplasiranih ekipa iz grupa Lige B, dok četvrtoplasirane ekipe iz Lige A ispadaju u Ligu B.

Trofej brani Španija, a prethodni pobjednici bili su Francuska i Portugal, pišu "Nezavisne".

Finalni turnir održaće se od 4. do 8. juna, a prethodno od 20. do 25. marta odigraće se plej-of i plej-aut.

Liga nacija važna je i zbog kvalifikacija za Mundijal 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi jer će četiri najbolje selekcije, koje nisu izborile baraž kroz kvalifikacije, igrati u baražu sa još 12 drugoplasiranih iz kvalifikacija. Četiri reprezentacije će se kroz baraž plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Grupa A 1: Hrvatska, Portugal, Poljska, Škotska.    

Grupa A 2: Italija, Belgija, Francuska, Izrael.

Grupa A 3: Nizozemska, Mađarska, Njemačka, BiH.    

Grupa A 4: Španija, Danska, Švajcarska, Srbija. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()