Rusi tvrde: Lovren je otjeran iz Zenita zbog ustaških pozdrava

Reprezentativac Hrvatske slavio bronzu uz stihove Thompsonovih pjesama

05.01.2023. 15:45
  • Podijeli:
lovren_brozovic - facebook - screenshot-63a0498e62c56.webp Foto: Facebook/Screenshot

Dejan Lovren (33) se prije tri dana vratio u Lyon. Ruski Zenit zaradio je na hrvatskom reprezentativcu dva miliona eura. Mnoge je iznenadio taj transfer jer je Lovren bio kapiten i vođa ruskog prvaka, a ruski Soccer detaljnije se pozabavio ovim transferom. Naime, njihovi izvori tvrde da je Lovren potjeran iz Rusije zbog ustaških pozdrava, što se u toj zemlji smatra nedopustivim.

Soccer je objavio tekst s naslovom "Zenit se poslije skandala oslobodio Lovrena", koji govori da su u Rusiji bili jako dobro upoznati s Lovrenovim pjevanjem Thompsonovih pjesama. U podnaslovu teksta piše "Odlazak s političkim prizvukom", a dalje se nastavlja cijelim objašnjenjem situacije:

"Ne postoji osoba u Evropi koja ne razumije značenje geste ravno podignutom desnom rukom. Ljubitelji ovog pozdrava odnijeli su milione života beba, žena i staraca. Akutna reakcija je ispisana krvlju. Marcelo Brozović i Dejan Lovren naljutili su Hrvate kada su podigli ruke na zabavi u Zagrebu. Uzvikivali su i ustaški slogan 'Za dom spremni'. Ovaj pozdrav je preživio desetljeća, a korišten je i tokom rata i raspada Jugoslavije."

U tekstu se nadalje spominje da je Zenit Lovrenu uoči Svjetskog prvenstva najavio produženje ugovora te da njegove godine nisu bile problem. Spominje se i da su navijači Zenita razgovarali s Upravom nekoliko puta nakon što su izašle snimke na kojima Lovren i Brozović veselo slave hrvatsku broncu u Velikoj Gorici.

"Reakcija FIFA-e je iznenađujuća. Dejan Lovren i Marcelo Brozović bi trebali biti suspendirani za nekoliko utakmica hrvatske reprezentacije. Ako im je dozvoljeno da podignu desnu ruku, zašto bi nekom navijaču u Njemačkoj i Engleskoj bilo u redu doživotno zabraniti da gleda nogomet zbog iste stvari? Hoće li Nijemci pokrenuti kazneni progon? Lovren je preskakao školske satove u Njemačkoj, gdje su objašnjavali kamo vodi mržnja i želja da se unište čitavi narodi", zaključuju Rusi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()