Rugali su im se da su seljačka liga. Sad im se smiješi čak 6 klubova u Ligi prvaka

Nijemci su Nijemci...

08.05.2024. 08:51
  • Podijeli:
Tan2024-05-0723192649_4 borusija dortmund AP PhotoLewis Joly-663a9e76bc5d4.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

"Dobar posao, moje kolege seljaci", napisao je na Twitteru Mats Hummels nakon prvih polufinalnih utakmica evropskih kupova. Legendarni njemački defanzivac ovo je poručio sarkastično svima, a njih je u nogometnom svijetu puno, koji se rugaju Bundesligi.

Zbog dominacije Bayerna, što je razlog njene navodne dosade i dosta klubova iz manjih sredina, iz Engleske je hejteri nazivaju "Farmers league" ili seljačkom ligom, a ta podrugljiva kovanica proširila se globalno.

No, u zadnje vrijeme utihnuo je smijeh na račun Bundeslige i ruganje na njen račun. Hummels je ovo napisao prošle sedmice, nakon što su "seljaci" iz Dortmunda, Munchena i Leverkusena u prvim utakmicama polufinala Lige prvaka i Evropa lige redom pobijedili PSG, nezasluženo samo remizirali s Realom i uvjerljivo slavili kod Rome.  

Zahvaljujući tome, ali i zato što njemački klubovi već godinama marljivo skupljaju bodove u evropskim takmičenjima, Bundesliga je od iduće sezone sa Serie A, još jednom ligom koja je često predmet poruge dobila dodatno, peto mjesto u Ligi prvaka.

Ali to nije sve. Kao što se Italijani nisu zadovoljili time, nego do kraja sezone mogu doći i do čak 6 klubova u Ligi prvaka, nakon sinoćnjeg senzacionalnog prolaska Borussije Dortmund pobjedom i kod PSG-a na uzvratu, isto se smiješi i Nijemcima. 

Football Rankings, koji se bavi renkingom evropskih klubova te projekcijama i permutacijama njihovih statusa u kontientalnim takmičenjima, izračunao je da će iduće sezone u Ligi prvaka igrati i klub koji Bundesligu završi na 6. mjestu, ali pod uvjetom da Borussija Dortmund osvoji Ligu prvaka i sezonu u prvenstvu završi na petom mjestu.

S obzirom na to da Bundesliga ima 18 članova, a Njemačkoj je već sada zagarantovano 7 klubova u Evropi iduće godine i to pet u Ligi prvaka te po jedan u Evropa ligi i Konferencijskoj ligi, ako bi dobila još jedno mjesto u Ligi prvaka, od ljeta bi u Europ igrali gotovo pola Bundeslige.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()