Preminuo Boško Prodanović, legendarni fudbaler i bivši trener Sarajeva

Prodanović je rođen 1. augusta 1943. godine u Gračacu, a u prvom timu Sarajeva debitovao je u utakmicama Rapan kupa u ljeto 1964. godine

17.04.2024. 11:25
  • Podijeli:
Bosko_prodanovic_foto_FKSarajevo-661f9287aa3ab.webp Foto: FK Sarajevo

Boško Prodanović, bivši fudbaler i trener Sarajeva, preminuo je jučer je u Beogradu u 81. godini.

Prodanović je rođen 1. augusta 1943. godine u Gračacu, a u prvom timu Sarajeva debitovao je u utakmicama Rapan kupa u ljeto 1964. godine.

U svojoj prvoj sezoni na Koševu je upisao tek jedan prvoligaški nastup, ali je već od naredne sezone postao nezamjenjiv na poziciji desnog krila. Sa 10 postignutih pogodaka u svim takmičenjima bio je drugi najbolji strijelac Sarajeva u sezoni 1965/66., a to je bio samo uvod u narednu sezonu koja je ujedno bila i kruna njegove karijere.

Bio je član čuvene napadačke trojke Prodanović-Musemić-Antić, koja je u sezoni 1966/67. nemilosrdno rešetala protivničke mreže i na Koševo donijela prvu titulu prvaka Jugoslavije.

Osvajanje šampionske titule donijelo je Sarajevu i nastup u Kupu evropskih šampiona, te duele sa slavnim Manchester Unitedom, a upravo je ta utakmica bila kobna za Prodanovića, koji je zbog povrede izostao s terena punih šest mjeseci.

Nakon oporavka od povrede, u junu 1968. dobio je poziv u reprezentaciju Jugoslavije za koju je odigrao samo jedan meč.

Odlaskom Prodanovića preminula su sva trojica iz krilatice "Dva Boška na dva ćoška, Musemija u sredini, za pobjedu ne brini", podsjeća N1. Naravno, riječ je pored Prodanovića o Bošku Antiću i Vahidinu Musemiću.

To je ekipa koja je donijela prvu titulu prvaka Jugoslavije u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Dres Sarajeva je nosio sve do 1971. godine, kada prelazi u Radnički Kragujevac, a tokom sedmogodišnjeg boravka na Koševu upisao je 131 nastup u zvaničnim utakmicama i postigao 47 golova.

Nakon završene igračke karijere, posvetio se trenerskom poslu, a u nekoliko navrata je bio i član stručnog štaba prvog tima Sarajeva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()