Portret i poznati citat Ivice Osima će biti postavljeni u Merkur areni u Grazu

Legendarni Švabo se ne zaboravlja

14.07.2023. 14:47
  • Podijeli:
ivica_osim_foto_profimedia-1663587168851.webp Foto: Profimedia

Da je legendarni Ivica Osim ostavio velikog utjecaja u svakoj zemlji u kojoj je radio, najbojlje pokazuje potez iz Austrije. Naime, Der Standard je objavio da će Merkur Arena u Grazu dobiti spomenik Ivici Osimu nakon što je objavljeno da će gradonačelnica Elke Kahr iz svog budžeta za ovo staviti na raspolaganje 60.000 eura a umjetnik Markus Wilfling predstavio koncept projekta.

U stadionu će se postaviti Osimov portret na animiranom LED displeju u obliku lopte, te će biti i prikazan njegov poznati citat “na svim prevodivim jezicima svijeta”.

Na ekranu će se pojaviti Osimov citat: “Sukob kultura? Obično se kulture ne bore. Zato su kulture. Zato što ne vode ratove“.

“Imenovanjem trga i spomenika grad Graz održava obećanje. Ivica Osim se zalagao za koheziju i poštovanje, kako u fudbalu, tako i u svim drugim oblastima života. Oduševljena sam što je Markus Wilfling predstavio sjajan i dostojan koncept, koji se sada može implementirati”, rekla je Kahr.

Spomenik će biti postavljen na istaknutom mjestu direktno iznad ulaza na stadion. Osimov portret će biti vrno-bijel i sastavljen od mnoštva malih pločica, navodi Der Standard.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()